2 червня 2022, 13:42

"Стоїть на роздоріжжі", – Гарі Каспаров розповів про два сценарії існування Росії

Гаррі Каспаров назвав два варіанти майбутнього Російської Федерації, обидва з яких зовсім не райдужні.

"Стоїть на роздоріжжі", – Гарі Каспаров розповів про два сценарії існування Росії

Російський опозиціонер, шахіст, співзасновник Форуму вільної Росії та член Антивоєнного комітету Гаррі Каспаров висловив свою думку щодо невтішного прогнозу для РФ, яку свого часу дав Збігнєв Бжезінський. "Світовий порядок будуватиметься проти Росії, на руїнах Росії та за рахунок Росії", - саме таке майбутнє пророкував американський політолог польського походження два десятиліття тому.

Також він вважав, що якщо Україна буде частиною європейського світу, то Росія матиме єдину перспективу: змиритися з цією реальністю. Якщо вона цього не зробить, буде розореним сателітом Китаю. У цьому контексті Наташа Влащенко поцікавилася думкою Гаррі Каспарова під час інтерв'ю з ним, яке можна переглянути на YouTube-каналі "Україна 24".

"Взагалі ідеї Бжезинського сягають корінням ще у холодну війну, – зазначив експерт. – Новий порядок після 1991 року будувався на уламках Радянської імперії. Тепер це ж твердження абсолютно адекватне для оцінювання російської ситуації та перспектив на майбутнє. На мій погляд, у Росії є дійсно ця розвилка: або тотальний хаос, який закінчується китайським домінуванням на значній території Росії, або ліквідація імперської матриці з коду державності та створення конфедерації".

Також Каспаров додав, що до цієї конфедерації можуть не увійти деякі сьогоднішні території РФ. За його словами, ми до кінця не знаємо, як усе відбуватиметься, але очевидно, що цінності у Росії мають бути європейськими, якщо вона хоче зберегти нормальну державність. "У цьому плані Україна може виступити як Стара Русь і відіграти найважливішу роль у тому, щоб допомогти Росії знайти шлях, - сказав російський опозиціонер. - Але це все залежить від того, наскільки Росії вистачить потенціалу відкинути імперський фантом. У мене немає впевненості, що це станеться".

При цьому експерт вважає, що все більше людей зараз розуміють просту річ: українська війна реально ставить хрест на всіх імперських потугах Путіна, які, на жаль, поділяються або, принаймні, не заперечуються так званою частиною російської ліберальної громадськості.

"Тим гіршим буде пробудження", - резюмувала Наталка Влащенко.

Раніше Гаррі Каспаров зазначив, що допомога Заходу аж ніяк не повільна, хоча саме таке враження складається у багатьох українців.

Також Гаррі Каспаров розповів, коли може розвалитися путінський режим.

Ще трохи раніше Гаррі Каспаров заявив, що військова складова змінюється на користь Києва.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Гарри Каспаров

Останні новини