3 жовтня 2022, 13:10

"Похмурі часи", – історик Сергій Плохий із Гарварду окреслив перспективи Росії та України

Сергій Плохий вважає, що сьогоднішня ситуація нагадує часи розвалу Російської імперії у 1917 році.

"Похмурі часи", – історик Сергій Плохий із Гарварду окреслив перспективи Росії та України

Україно-американський історик, який спеціалізується на вивченні історії України, професор Гарвардського університету Сергій Плохий дав інтерв'ю Дмитру Гордону, в якому заявив, що історія не повторюється, але римується. На його думку, на Україну чекає світле майбутнє, а на Росію – дуже похмурі часи.

"Сьогодні ми дуже римуємося з історією розвалу імперії, – сказав експерт. – У цьому сенсі нам, з одного боку, може бути ясніше, куди йдемо, що відбувається. І є одна з ясностей, яка цілком очевидна. Ми знаємо, що відбувається з імперіями. Ми знаємо, що вони розвалюються. Ми знаємо, що держави, які повстають проти імперій, виходять на шлях власного розвитку, і цей шлях буває дуже ефективним. Досить подивитися на США – колишню колонію. І більшість країн сьогодні на карті світу – це колишні колонії. Тож ми загалом у хорошій компанії. Із сусідством, звичайно, нам не дуже пощастило, але в компанії ми гарній".

Потім ведучий вирішив спитати, чим закінчить Путін. На це запитання співрозмовник відповів, що чим би він не закінчив, на Росію чекають дуже серйозні потрясіння, оскільки війна, яка була розпочата проти України, вже сьогодні б'є сильно по країні-агресору економічно, політично, репутаційно тощо.

"І я, чесно кажучи, не бачу виходу з цього піку для Росії. Я дуже переживаю за Україну сьогодні, але абсолютно впевнений у її майбутньому. І зовсім не переживаю за Росію, але не бачу там позитивного виходу", - зізнався історик.

Також він наголосив, що розпад РФ, у принципі, можливий, тому що нічого неможливого немає. Але, на його думку, швидше буде відхід частини російських територій, і перша на черзі, природно, Чечня. "Сьогодні це вже практично незалежна держава. Навіть якийсь слабкий тектонічний політичний поштовх у Росії, і ця держава вийде з її складу", – передбачив учений.

Нагадаємо, російський історик Дмитро Чернишевський заявив, що двоє із трьох мобілізованих у РФ будуть покійниками.

Раніше Дмитро Чернишевський емоційно звернувся до росіян: "Ви що наробили?"

Також ми повідомляли, що історик Сергій Громенко пояснив, чому Захід остерігається розпаду Росії: "Путін навіть сьогодні виглядає привабливіше, ніж Кадиров".

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Останні новини