19 липня 2022, 16:18

Путін оголосив газову війну Європі: диктатор приніс у жертву "Газпром" та енергетичну сферу РФ

Форс-мажор, яким "Газпром" почав лякати Європу, це газова війна, упевнений Михайло Крутіхін.

Путін оголосив газову війну Європі: диктатор приніс у жертву "Газпром" та енергетичну сферу РФ

Кремль посилив тиск на Європу, використовуючи "Газпром" як важіль для шантажу. Компанія розіслала європейським покупцям повідомлення про "форс-мажор", погрожуючи припиненням постачання газу.

Ситуацію прокоментував російський експерт із енергетики Михайло Крутіхін в інтерв'ю ресурсу "Популярная политика".

Він висловив упевненість, що насправді "Газпром" не має жодного форс-мажору, який заважав би йому виконати свої контрактні зобов'язання з постачання газу до Європи.

"Трубопроводи у Росії є. По-перше, "Північний потік - 1"... справний. Є газопровід Ямал - Європа через Білорусь і Польщу до Німеччини. Він стоїть, бо російський уряд запровадив якісь контрсанкції проти оператора польської ділянки. І є кілька напрямків через Україну, де пропускної можливості більш ніж достатньо, щоб дві Європи задовольнити… "Газпром" має вільні потужності для прокачування газу, є запаси газу, і їх багато, все працює", - розповів Крутіхін.

Він упевнений, що вся ця історія - геополітичні ігри Кремля, який заради сумнівних цілей приносить у жертву не лише "Газпром", а й усю енергетичну сферу країни.

"Причина може бути лише одна - наказ від російського президента. Російський президент вирішив оголосити газову війну Європі та натискати на неї, шантажувати", - повідомив експерт.

Він запевнив, що Європі цієї зими доведеться дуже важко через дефіцит "блакитного палива". Попри це, запевнив Крутіхін, регіон витримає. А ось Росія остаточно втратить статус надійного експортера.

Примітно, що, за його даними, втрату європейського ринку Кремль Азією у найближчому майбутньому замістити не зможе.

"Щоб відкрити китайський (ринок - ред.), потрібна, по-перше, згода китайців, а по-друге, років 12-15, щоб трубу туди побудувати нову. Реальність дуже погана, як і перспективи", - констатував Крутіхін.

Раніше Крутіхін передбачив наступний крок Москви у газовій війні з ЄС - доля "Газпрому" на волосині.

Ми також писали, що Крутіхін озвучив похмурий прогноз Росії через ембарго: "Кінець великої нафтової держави".

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Сеть

Останні новини