21 березня 2024, 12:45

40–50% фермерських господарств Польщі загинуть: експерт розповів, що чекає на поляків

Польські аграрії не хочуть приймати факт про те, що неможливо у 21-му столітті працювати за технологіями 20-го століття. Щоб вижити, їм доведеться пристосуватися до нових правил ринку та ЄС.

40–50% фермерських господарств Польщі загинуть: експерт розповів, що чекає на поляків

Ситуація з масовими протестами фермерів у Польщі демонструє просту річ: місцеві аграрії не розуміють, що світ змінився та вони більше не можуть працювати у 21-му столітті працювати за технологіями 20-го століття. Щоб вижити, їм доведеться змінитися та пристосуватися до нових правил ринку та Євросоюзу. При цьому зміни будуть болючими, оскільки рано чи пізно Польща зрозуміє, що агросектор назавжди змінився. Це означатиме відхід з ринку приблизно 40-50% нині існуючих фермерських господарств Польщі.

Ба більше, українське зерно - це не причина, це симптом хвороби польського АПК, пише економічний аналітик Анатолій Несміян.

"Польський уряд не може сказати своїм фермерам неприємну річ: хлопці, у 21-му столітті працювати за технологіями 20-го століття - це гарантовано забезпечити свою конкурентну поразку. Ви або змінюйтеся (а це означатиме відхід з ринку приблизно 40-50 відсотків нині існуючих фермерських господарств), або готуйтеся до того, що ви програєте. Українське зерно - це не причина, це симптом хвороби, це просто криза, яка показує, що у польського аграрного сектора критично низький запас міцності. Навіть якщо українське зерно прибрати з ринку, проблема все одно залишається", - пише він.

При цьому польська влада сама не дуже розуміє, як їй бути. З одного боку, створювати умови для технологічного ривка аграрної галузі - це втрати бюджету на етапі технологічного переходу плюс високі соціальні витрати на соціальну адаптацію значної кількості фермерів, які однозначно втратять роботу через те, що нові технології сильно знижують потребу в екстенсивній праці.

Не робити цього всього - значить потрібно готуватися до дедалі вищих витрат бюджету на компенсації та дотації аграрній галузі плюс до політичних витрат у зв'язку з дедалі жорсткішим закриттям внутрішнього польського ринку та створенням на ньому тепличних умов для місцевих виробників.

Дилема, причому будь-яке рішення не виглядає простим і вимагатиме від польської влади дуже високих управлінських компетенцій.

"Тому польська влада чинить у класичній бюрократичній манері: вона взагалі нічого не робить для розв'язання базової проблеми, опікуючись поточними завданнями реагування на симптоми", - додає Несміян.

Нагадаємо, з 20 березня у Польщі почалися масові акції протестів фермерів, які готові перекривати рух на багатьох ділянках і дорогах.

Автор: Эль Мюрид

Останні новини