10 грудня 2021, 18:00

Голобуцький про переговори Байден – Путін: "Від України чекають чітких сигналів, інакше доведеться "розгрібати" наслідки"

Влада України має не допустити, щоб Байден і Путін дійшли компромісу, внаслідок якого наша країна припинить існування.

Голобуцький про переговори Байден – Путін: "Від України чекають чітких сигналів, інакше доведеться "розгрібати" наслідки"

Східний блок НАТО, відомий як країни Бухарестської дев'ятки, викликав Джо Байдена на розмову після його переговорів із Володимиром Путіним. Темою обговорення стала заява Білого дому про відкладення щонайменше на 10 років можливості України приєднатися до Альянсу.

Союзники США серйозно стурбовані можливими гарантіями або обіцянками від імені НАТО, які Байден міг дати Путіну.

Політичний експерт Олексій Голобуцький зазначив, що такий вчинок – політична суб'єктність держав.

"А оскільки Україна свою суб'єктність втратила, подібні питання вирішуватимуться у будь-якому разі без нас. Або інші країни-члени НАТО підтвердять ініціативу Білого дому щодо відмови України у перспективах на 10 років, або ні – ми до цього відношення не матимемо", – йдеться у повідомленні.

Важливо те, що Білий дім не лобіює варіант "реалізації Мінських угод" і нібито готовий увійти до нової міжнародної "групи арбітрів і посередників". Проте це можуть бути просто інструменти для тимчасового нівелювання проблеми для просування "певної автономії" недореспублік.

"З іншого боку, абсолютно неправдоподібно, щоб Байден не розумів, що таким чином озброєну експансію Кремля не зупинити. І демонстрація дружньої позиції НАТО готовності до компромісів проблему не зніме. Отже, це провокування Кремля поступками максимально агресивним діям? І якщо це відбудеться за рахунок існування України – США розцінюватимуть це як "припустимі втрати", оскільки самостійне право голосу Україна втратила?" – розмірковує Голобуцький.

Експерт наполягає на необхідності реакції Києва. Влада України має дати серйозні сигнали про готовність до відстоювання свого суверенітету та державної цілісності навіть за найжорсткішого варіанту. Тоді Вашингтон може або підтримати Київ, або поставити його перед необхідністю зіткнутися та "розгрібати" неприємні наслідки.

Раніше Діалог.UA писав про переговори Володимира Зеленського та Джозефа Байдена, які відбулися 9 грудня.

Президенти обговорили ситуацію навколо українських кордонів, де Росія зосередила рекордну кількість військової техніки й армію, а також опрацювали сценарії врегулювання конфлікту на Донбасі. Зеленський попередив Білий дім, що не погодиться на варіант із заморожуванням конфлікту на сході України.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Алексей Голобуцкий

Останні новини