8 грудня 2021, 10:53

Експерт Куса розкрив суть переговорів Байдена та Путіна, назвавши одну особливість

Куса зазначив про одну особливість: навколо найважливішої віртуальної зустрічі лідерів США та РФ було створено мало не "стерильне" інформаційне середовище.

Експерт Куса розкрив суть переговорів Байдена та Путіна, назвавши одну особливість

Експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса у своєму блозі наголосив, якщо якісь домовленості й мали місце, то "нам про них не скажуть".

Про це Діалог.UA пише, посилаючись на сторінку Куси у Facebook, де він по поличках розклав справжню суть переговорів.

За його словами, бесіда Путіна та Байдена завершилася очікувано, без фундаментальних проривів. Наприкінці сторони не побажали давати коментарі та спілкуватися з пресою, обмежившись сухими офіційними пресрелізами.

"А якщо якісь домовленості й мали місце, нам про них не скажуть", – відразу наголосив експерт.

На думку Куси, вже другі переговори Байдена – Путіна у такому ключі свідчать про таке: "країни Європи та США готові до прагматичної, зваженої розмови з Росією та навіть готові негласно вести діалог у категоріях "червоні лінії" та "зони інтересів", але не можуть нічого гарантувати з політико-ідеологічних причин". Для Кремля це є зрушенням із мертвої точки у відносинах із Заходом.

Москва, контактуючи із Вашингтоном, має свої інтереси. По-перше, вони хочуть схилити Вашингтон до спільного тиску на Україну щодо імплементації Мінських угод. Іншою метою є домогтися від Байдена хоча б визнання та прийняття "червоних ліній" Кремля щодо нерозширення НАТО.

"Ідеєю фікс" для РФ є отримання визнання як "сильного рівноцінного гравця на світовій арені із закріпленою "зоною безпеки".

Своєю чергою США та країни Європи залишаються на колишніх позиціях щодо України, визнаючи саме Мінські угоди як основу врегулювання конфлікту на Донбасі.

"На жаль, у нас немає спроб відповісти на виклики, які ставить перед нами цей діалог, а саме: пошук альтернативи "Мінську", функція РФ, що змінюється, для Заходу, переорієнтація США на інші проблеми, деактуалізація нашої політики безпеки після 2014 року, заснованої на вірі у НАТО", – пише Куса.

Експерт впевнений, що повістка американсько-російського діалогу насправді була набагато ширшою, ніж загроза вторгнення РФ в Україну. Суттєвими темами були і ядерне нерозповсюдження (іранська тематика), і протистояння з Китаєм.

Раніше Путін вимагав від Байдена гарантій. Кремль оприлюднив свою версію двогодинних переговорів президентів США та РФ Джозефа Байдена та Володимира Путіна.

Нагадаємо, Зеленський відреагував на результати переговорів Байдена із Путіним. Київ підтримує заклик американського президента Джо Байдена до президента РФ Володимира Путіна.

Автор: Сеть

Останні новини