24 сентября 2014, 08:47

Пикет в поддержку ДонНУ 24 сентября в Киеве не состоится

Организаторы перенесли акцию в связи с заверениями профильного министра, что вопрос по ДонНУ уже решается в Кабмине.

Пикет в поддержку ДонНУ 24 сентября в Киеве не состоится

Организаторы пикета "Спасем ДонНУ", который должен был состояться в украинской столице сегодня, 24 сентября, при участии студенческого и преподавательского коллективов Донецкого национального университета и представителей киевских вузов, отложили акцию на неопределенный срок. Это связано с реакцией министра образования и науки Украины Сергея Квита, который связался с организаторами пикета и пообещал, что вопрос сохранения ДонНУ будет решен в ближайшее время.

Организаторы признаются, что в свете прошлого опыта имеют сомнения в том, что данные обещания будут выполнены, поэтому подчеркивают, что акция не отменена, а перенесена. В то же время активисты говорят, что не имеют оснований не верить лично Сергею Квиту и Петру Порошенко, и поэтому надеются на лучшее.

Полный текст сообщения, размещенный на странице координатора акции "Спасем ДонНУ" Марии Дробот в "Фейсбуке" на языке оригинала публикует Dialog.ua.

"Доля Донецького національного університету сьогодні в руках самого Донецького національного.

Студенти, випускники, аспіранти, громадські діячі та журналісти довго чекали від МОН У реакції на сміливе рішення більшості колективу вишу не працювати з представниками днр, які захопили університет в озброєний спосіб. На завтра, 24 вересня 2014 року, о 11 під КМУ мав відбутися пікет «Врятуємо ДонНУ». В пікеті мали взяти участь студенти та викладачі ДонНУ, студентська та викладацька спільнота солідарних із вишів столиці. Мета акції – вимога до Кабміну та пана А.Яценюка особисто підтримати не на словах, а на ділі Донецький національний університет, який єдиний з вузів міста Донецьк заявив свою патріотичну позицію. Наші вимоги та пропозиції конкретизуються необхідністю вирішити питання про евакуацію вузу, виплати заборгованості викладачам та співробітникам, гарантією подальшого фінансування діяльності ДонНУ з боку держави.
Гасла акції: «Майбутнє ДонНУ – це майбутнє України», «Збережіть український ДонНУ», «ДонНУ – це Україна».
Акцію підтримало багато небайдужих людей, інформація поширилася миттєво. Міністр освіти і науки України С.М.Квіт знайшов можливість зателефонувати організаторам та підтвердив, що питання збереження Донецького національного університету буде вирішене найближчим часом. Пан міністр повідомив, що зараз на рівні Кабміну здійснюються конкретні кроки щодо розв’язання всіх – технічних, фінансових, юридичних – проблем майбутнього існування нашого вишу.
Ми не маємо підстав не вірити міністру, який був активним діячем Революції Гідності та сьогодні представляє команду президента України!
Ми віримо Сергієві Квіту та Петру Порошенко.
Ми не відміняємо акцію, а переносимо!
Маючи досвід невирішення Міністерством освіти та науки України питання ліквідації фінансової заборгованості перед колективом ДонНУ протягом останніх 2-х місяців та замовчування гарантій щодо форм та фінансування подальшої функціональної діяльності вишу, ми маємо певні сумніви.
Кожна година, кожна хвилина зволікання посилює загрози фізичного знищення патріотів – викладачів та студентів ДонНУ. Якщо державний апарат ставить національну інтелігенцію на межу голодної смерті чи смерті від тортур, такий апарат має бути змінений.
Тому ми переносимо, однак не відміняємо свою акцію.
Якщо сигнал від Міністерства освіти виявиться формальністю, якщо Кабмін України здатний тільки на те, щоб замовчувати проблему та втихомирювати протестні акції, що паплюжать їх імідж в період виборчої кампанії, ми залишаємо за собою право на всі види спротиву - від безстрокових пікетів до голодувань навколо Кабміну та Міністерства освіти та науки України.
Про остаточне вирішення питання збереження ДонНУ та наші наступні дії Координаційна група повідомить о 14:00, 24 вересня 2014 року.
Завтра ж пікету не буде!
Міністр дав слово нам. МИ дали слово міністру.
З повагою, Координаційна група акції “Врятуймо ДонНУ”.

Напомним, на минувшей неделе Донецкий национальный университет заняли представители самопровозглашенной ДНР, заявив о переподчинении вуза. Они "отправили в отставку" действующего ректора Романа Гринюка, назначив на его место своего ставленника Сергея Барышникова, а также заявили, что отныне университет получит статус филиала МГУ и будет выдавать дипломы не украинского образца, а под эгидой ДНР. Кроме того, на сегодняшний день в университете практически полностью ликвидирована кафедра украинского языка и литературы, поскольку, по заявлению повстанцев, в ней нет необходимости, поскольку "украинского языка в Донецкой народной республике нет". 

Последние новости