15 листопада 2023, 13:48

"Можна уявити масштаб катастрофи", – Несміян про плани ЄС "вдарити" по РФ

Російський танкерний флот, набраний з утилю та металобрухту, та ще й застрахований у невідомо яких страхових компаніях, може бути причиною екологічної катастрофи у ЄС із розливом нафти.

"Можна уявити масштаб катастрофи", – Несміян про плани ЄС "вдарити" по РФ

Рішення Європейського союзу та Данії про перевірку російських нафтових танкерів "сірого флоту" викликане не тільки міркуваннями політики, а й прагненням запобігти масштабній катастрофі. Про це пише російський економічний аналітик і блогер Анатолій Несміян, коментуючи матеріал журналістів Financial Times про плани ЄС блокувати танкери з російською нафтою у своїх водах, у яких не буде західної страховки.

Саме через морські води Данії транспортується близько 60 % російського морського експорту нафти.

"Політика тут, звісно, присутня, але до неї явно домішується й очевидне занепокоєння, викликане об'єктивними причинами", - зазначає він.

За словами Несміяна, Росія, яка скупила застарілий танкерний флот у великих кількостях, становить серйозну небезпеку, оскільки може спровокувати масштабну екологічну катастрофу з розливом нафти у районі Датських проток. Це є важливим додатковим фактором, який посилює бажання Європи взяти під контроль російську торгівлю нафтою.

"Російський "сірий" танкерний флот, набраний з брухту та металобрухту, та ще й застрахований у невідомо яких страхових компаніях, стає глобальною загрозою для екології. Можна лише уявити масштаб катастрофи, якщо хоча б один такий танкер розвалиться у районі Датських проток (та, загалом, і де завгодно), тому занепокоєння датської влади не видається зовсім вже надуманим", - пише він.

Раніше світові ціни на нафту обвалилися до тримісячного мінімуму: нижче 80 доларів за барель.

Автор: Эль Мюрид

Останні новини