18 березня 2023, 20:22

Піонтковський пояснив, чому Сі Цзіньпін боїться розгромної поразки Путіна

Політолог Андрій Піонтковський вважає, що стратегія лідера Китаю полягає у забезпеченні "м'якої поразки" Кремля.

Піонтковський пояснив, чому Сі Цзіньпін боїться розгромної поразки Путіна

Голова КНР Сі Цзіньпін відчуває поразку президента РФ Володимира Путіна. При цьому його завдання - забезпечити "м'яку" поразку Кремля, оскільки розгром чинної російської влади не вигідний Пекіну.

Таку точку зору озвучив політолог і публіцист Андрій Піонтковський в ефірі Espreso.TV.

На думку аналітика, Пекін розглядає Путіна як "керівника прокитайської партії у Росії".

"Його (Китай - ред.) хвилює, що у разі поразки (Росії - ред.) велика ймовірність втрати Путіним влади. Пекін розглядає Путіна як керівника прокитайської партії у Росії. У разі розгромної поразки Росії та втрати Путіним влади яка б влада не прийшла, вона не буде такою догідливою по відношенню до Китаю. Одне із звинувачень, яке буде висунуто колишньому президенту, - це здача економічних і геополітичних інтересів Росії на Далекому Сході", - заявив співрозмовник.

На думку експерта, китайська сторона прагне забезпечити "м'яку" поразку Росії.

"Поразку, за якої Путін якимось чином міг би продати своєму глибинному народу те, що сталося, як якусь почесну нічию", - додав політолог.

Раніше Піонтковський припустив, що запланований візит Сі Цзіньпіна до Москви може означати перехід війни в Україні у нову фазу.

Своєю чергою, ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що виданий судом у Гаазі ордер на арешт Путіна невипадково з'явився напередодні візиту лідера Китаю до Москви. На думку дипломата, це сигнал для Сі Цзіньпіна провести "серйозну розмову" з російським президентом.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Андрей Пионтковский

Останні новини