15 липня 2022, 10:37

"Виникне півтора десятки країн з бомбами", – історик Громенко пояснив, чому Захід боїться поразки Росії

Сергій Громенко вважає, що непослідовність і повільність Заходу щодо російсько-української війни викликана страхом перед тотальною поразкою РФ.

"Виникне півтора десятки країн з бомбами", – історик Громенко пояснив, чому Захід боїться поразки Росії

Кандидат історичних наук, експерт Українського інституту майбутнього Сергій Громенко розповів, чому ж Захід так боїться повної військової поразки Росії. За його словами, історія підтверджує, що розгром авторитарного режиму на полі бою майже завжди провокує його падіння, а у разі імперій – ще й розпад. "Немає жодного сумніву у тому, що сьогоднішня Росія – Колос на глиняних ногах, який впаде від першого серйозного поштовху. Повторення 1917 та 1991 років неминуче, і саме це так лякає Захід",написав історик у своїй статті для інтернет-видання LB.ua.

Але чому ж розпад Росії виглядає настільки жахливо для Америки та Європи? На це запитання експерт відповів дуже чітко.

Насамперед вони (країни Заходу – ред.) запитують: що буде, якщо замість однієї великої держави з ядерними бомбами виникне півтора десятки таких країн? Як каже Сергій Громенко, нічого апокаліптичного не станеться, з будь-якого обласного центру ракети не випустиш, бо стратегічна зброя так не працює. Проте зберігається можливість продажу ядерних боєголовок терористам до країн третього світу.

Друга тривога – це війна всіх проти всіх, масовий переділ внутрішніх кордонів, суспільні та міжетнічні конфлікти, тотальна гуманітарна криза, тероризм, геноцид. "Як не крути, Путін навіть сьогодні в очах Заходу виглядає більш привабливо, ніж Кадиров", – зазначив історик.

Третя проблема – це, звісно, нафта та газ. Якщо сьогодні потрібно домовлятися лише з однією Росією, то що буде, коли на карті світу з'явиться десяток незалежних держав?

Четверта причина – це зерновий експорт. Катастрофа у Росії може прибрати її зі складу експортерів продовольства, отже додасть проблем на глобальному Півдні.

П'яте – це біженці, яких уже не мільйони, а десятки мільйонів. Вони поїдуть до країн, де на них зовсім не чекають, а десь навіть стрілятимуть.

І нарешті шоста причина – це проблема Китаю, що стрімко розвивається. Розпад Росії може спровокувати небачений розквіт Піднебесної за рахунок розширення впливу на Сибір і Центральну Азію. Можливо, Європу це не дуже турбує, але США такий поворот явно не влаштовує.

Наприкінці статті історик зробив не надто втішний висновок: "Захід не залишить Україну у цій війні, це точно (опис причин вимагав би окремого тексту). Але й очікувати від нього дива було б даремно".

Нагадаємо, Борис Пінкус оцінив ймовірність початку ядерної війни: "Судячи з реакції Заходу".

Також ми повідомляли, що Володимир Путін уперше визнав дієвість західних санкцій.

Раніше Михайло Шейтельман розповів про три змови проти Путіна: "Йдуть переговори із Заходом".

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Сеть

Останні новини