21 березня 2022, 12:52

Каміль Галєєв пояснив, чому Китай не прийде на допомогу Росії: "Якщо можна, то чому не підвищити?"

Перемога Росії у війні проти України невигідна Китаю, впевнений інтелектуал Каміль Галєєв.

Каміль Галєєв пояснив, чому Китай не прийде на допомогу Росії: "Якщо можна, то чому не підвищити?"

Влада Росії, здійснивши військове вторгнення в Україну, робила ставку на допомогу Великого брата – Китаю. Це була хибна ставка.

Таку думку висловив в інтерв'ю журналістці Юлії Латиніній у YouTube історик та інтелектуал Каміль Галєєв.

“У нас (у РФ  ред.) ставляться до Китаю як до батьківської постаті..., яка захистить, врятує від холодного жорстокого світу. Я не думаю, що це станеться насправді”, – повідомив Галєєв.

Він зазначив, що навіть до війни Пекін не прагнув сильно вкладатися у Росію. За останні 20 років РФ і Китай підписали 88 великих інвестиційних проєктів, з них лише по 8 було розпочато хоч якусь роботу.

Реалізовані були ті проєкти, які по повній експлуатують Росію, наприклад газопровід “Сила Сибіру”. РФ не тільки побудувала його сама за величезні гроші, але ще й по ньому постачає китайцям газ за ціною, нижчою від собівартості.

“Який дурень від цього відмовлятиметься? (...) Китайці, швидше за все, прагнуть Росію поексплуатувати в економічному сенсі, практично не вкладаючись. Вони обережні та розуміють, що Росія може рипнутись”, – зазначив Галєєв.

Він впевнений, що в економічному плані Пекін не повністю відгороджуватиметься від Росії.

“Китай не буде зовсім закриватися від Росії в економічному сенсі. Навіщо? Він може купувати російські ресурси за три копійки, продавати туди свої товари за набагато вищими цінами... Вже скаржаться (у Росії – ред.), що китайські постачальники страшенно підвищують ціни за останні кілька тижнів. Якщо можна підвищити, то чому не підвищити?” – наголосив історик.

Загалом, на його думку, Китай не зацікавлений у перемозі Росії над Україною, оскільки це посилить Росію та її експансіоністські амбіції. Під загрозою опиняться і країни Південного Сибіру, які КНР вважає зоною своїх абсолютних інтересів. Пекіну не потрібен сильний, агресивний і боєздатний сусід.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що Китай "кинув" Росію: Bloomberg зафіксував зниження обсягів торгівлі РФ і КНР після початку війни.

Ми також писали, що Китай визначився: у Пекіні пообіцяли "ніколи не атакувати" Україну.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Сеть

Останні новини