14 січня 2022, 19:26

"Енергетичний шантаж Європи обіцяє Росії поразку у кубі", – Коваленко

Газовий шантаж, який Кремль застосував проти Європи, врешті-решт обернеться проти самої Росії, впевнений Олександр Коваленко.

"Енергетичний шантаж Європи обіцяє Росії поразку у кубі", – Коваленко

Кремль, піддавши Європу газовому шантажу заради запуску "Північного потоку – 2", вистрілив собі у ногу.

Таку думку у Facebook висловив відомий український блогер Олександр Коваленко.

Він звернув увагу на те, що останній тиждень імпорт зрідженого природного газу (ЗПГ) на європейський ринок б'є дворічні рекорди. США активно компенсують дефіцит "блакитного палива", який виник у ЄС через скорочення постачань із Росії.

"У той час, як РФ демонструвала можливості з оперативного перекидання 3 тисяч "миротворців" у Казахстан, (...) США показали, як вони оперативно компенсують нестачу російського газу", – зазначив Коваленко.

У підсумку у перші дні січня Європа отримувала обсяги ЗПГ близько 250 мільйонів кубометрів на добу. Завдяки цьому вартість "блакитного палива" на біржі ICE впала на 56%, опустившись нижче за $1 тисячу за тисячу кубів. Завдяки цьому знизилися ціни на електрику.

Експерт нагадав, що наприкінці 2021 року Норвегія вперше обійшла РФ за обсягами постачання газу до Європи, потіснивши монопольне становище "Газпрому". У листопаді норвежці відправили на європейський ринок 331 мільйон кубометрів газу, тоді як РФ скоротила постачання до 322 мільйонів.

"РФ, влаштувавши енергетичний шантаж, сама ж потрапила у свою пастку", – пише Коваленко.

Москва намагалася змусити Європу заплющити очі на невідповідність "Північного потоку – 2" антимонопольному законодавству ЄС і дати дозвіл на запуск газопроводу. Цього зробити не вдалося. У результаті "Газпром" недоотримав величезний прибуток, відмовившись від постачання додаткових обсягів європейцям у період високих цін на газ. Але найголовніша шкода – остаточна втрата репутації. Позиції РФ на європейському ринку погіршуються, ЄС обирає більш надійних постачальників.

"Позиція Росії виявилася не просто втричі збитковішою для неї самої, а у кубі! "Північний потік  2" не запущений... Росія... не тільки зменшила свій прибуток від експорту, а й звільнила ділянки на ринку, які одразу почали заповнюватися конкурентами, і, найголовніше, Росія показала всій Європі, що вона використовує енергетичний аспект... як інструмент геополітичного тиску та шантажу”, – пише Коваленко.

За прогнозами експертів, вже через 2-3 роки виробництво зрідженого газу у світі буде вищим за попит. Прогнозовані обсяги – близько 450 мільйонів на добу. І цю конкуренцію Росія, мабуть, уже програла. Після закінчення цього терміну, коли закінчаться терміни дії довгострокових контрактів із "Газпромом", європейські покупці, цілком імовірно, виберуть більш надійних постачальників.

"Кому насправді Росія на зло "відморозила вуха"?" – запитав блогер.

Раніше ЄС кинув виклик РФ і зайнявся розслідуванням газового шантажу "Газпрому".

Ми також писали, що шантаж Європи російським газом успішно рухається до фіаско, вважає Таран.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Александр Коваленко (Злой Одессит)

Останні новини