7 січня 2022, 18:32

Арестович попередив про повторення сценарію Казахстану в Україні: "Нам до такого класу гри років сто ще"

Події у Казахстані – якісна гра Кремля, якому вдалося "повернути" сценарій "другого Криму" несподівано для Заходу.

Арестович попередив про повторення сценарію Казахстану в Україні: "Нам до такого класу гри років сто ще"

Поки США та Європа звинувачували Кремль у підготовці до наступу на Україну, Москва показово стягувала сили до українських кордонів, але затіяла досконалу іншу гру.

Спікер української делегації у ТКГ і позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович вважає, що операція РФ у Казахстані має глобальний характер.

За кілька днів Кремлю вдалося розчинити казахську державність. Питання про знищення турецького проєкту "Великого Турана" від Туреччини до Якутії, китайський "Новий шовковий шлях" тепер безпосередньо залежить від РФ.

Крім цього, Казахстан майже вибитий із нафтового сектора, а Захід навряд чи активно інвестуватиме у країну. Цю сфера діяльності займе Росія.

"Легалізовані спільні військові операції ОДКБ. Білорусь втягнута у військові операції РФ за кордоном,  уточнив Арестович. – Одним підготовленим ходом натягнули й Захід, і Китай, і Туреччину. Ердоган має бути дуже розгніваний зараз. Технічно все було зроблено також зразково".

Радник президента зазначив, що, поки США, НАТО та ЄС готувалися до відбиття агресії проти України, Кремль потай готував Казахстан: "Нам до такого класу гри років сто ще".

А у цей час Китай не може відреагувати на гру Кремля, оскільки паралізований Олімпіадою та у короткостроковій перспективі нічого не зможе зробити.

Туреччина упустила ситуацію у Казахстані, а Захід взагалі "не про це. І школа інша, й напрям політики".

Однак ця ж операція Путіна продемонструвала, що "нас росіяни бояться. І сильно. Вони розуміють, що співвідношення сил і перспектив не на їх користь у разі спроби прямого військового вторгнення".

У зв'язку з цим РФ застосувала схему залякування та провокації, змушуючи через тиск Заходу виконувати "Мінськ" у їх трактуванні.

Після того, як сценарій Москви став відомим усьому світу, її східні та південні сусіди будуть незадоволені цим маневром і, швидше за все, почнуть протидію.

"Російський стиль геополітики послідовно характеризується швидким і цікавим початком, а потім довгим і важким розгрібанням наслідків. Щось подібне Кремль має спробувати застосувати щодо нас найближчим часом – січень-березень", – вважає Арестович.

Він припускає, що в Україні також можуть спровокувати масові заворушення, паралельно на фронті розпочнеться ескалація, а на кордонах – провокації.

Це буде зроблено для того, щоб Кремль вкотре пред'явив Заходу свій козир: нібито Україна не здатна до самоврядування, тому має обертатися в орбіті впливу РФ.

Проте ситуація в Україні принципово відрізняється від практичної казахстанської близькості до кордонів НАТО та ЄС. У зв'язку з цим Захід не здасться так просто.

Нагадаємо, протести у Казахстані розпочалися 2 січня через стрімке подорожчання палива.

5 січня протестувальники захопили аеропорт в Алмати. Відправлення рейсів було припинено, персонал евакуювали.

6 січня у країні перестали працювати банки. Жителі великих міст зіштовхнулися з проблемою нестачі готівки для покупки харчів. 

Автор: Алексей Арестович

Останні новини