5 січня 2022, 20:22

"Вже віддано вказівку", – Соловей про першу реакцію Путіна на протести у Казахстані

Валерій Соловей заявив, що у Росії ухвалено рішення щодо посилення адміністративно-поліцейського контролю на тлі подій у Казахстані.

"Вже віддано вказівку", – Соловей про першу реакцію Путіна на протести у Казахстані

Політолог Валерій Соловей вважає, що президент Росії Володимир Путін відмовився від усіх планів транзиту влади, у РФ найближчим часом настане чергове "закручування гайок".

Таку думку експерт озвучив в етері радіостанції "Эхо Москвы", відповідаючи на запитання, які висновки господар Кремля зробив із сьогоднішніх протестів у Казахстані.

"Вже віддано вказівку про посилення адміністративно-поліцейського контролю, про придушення будь-яких найменших спроб виступів, громадянських протестів тощо. Це вже прийняте рішення, я наголошую", – сказав співрозмовник.

На думку політолога, на першому етапі Москва ніяк не впливатиме на події у Казахстані, тому що вона не дуже розуміє причин такої швидкоплинної динаміки протесту.

"Зараз переломний момент. Росія спостерігатиме", – зазначив аналітик.

За його словами, єдине, що запропонувала зараз Росія, це допомога в евакуації Нурсултана Назарбаєва та Касима-Жомарта Токаєва, а також членів їхніх сімей, якщо це буде потрібно.

Політолог вважає, що казахстанські силовики не мають наміру чинити серйозний опір мітингувальникам.

"Весь істеблішмент, пов'язаний із Назарбаєвим, вчинить розумно, якщо він залишить Казахстан", – повідомив Соловей.

При цьому політолог попередив про небезпеку для України у разі падіння режиму у Казахстані. На думку експерта, у такому разі Кремль, щоб показати "ефективність" своєї політики на пострадянському просторі, може посилити тиск на Україну.

"Поки що жодного рішення не прийнято. Але ситуація розвивається дуже стрімко, та рішення можуть прийматися сьогодні ввечері, сьогодні вночі", – наголосив співрозмовник.

Раніше український оглядач Олександр Коваленко попередив, що протестом, який сьогодні розгортається у Казахстані, можуть скористатися сторонні та не надто порядні сили.

Своєю чергою російський політолог Сергій Мардан вважає, що потенційний народний бунт у РФ може відбутися за аналогічною з Казахстаном моделлю, але у більшому масштабі.

Автор: Валерий Соловей

Останні новини