24 грудня 2021, 19:48

Європа відповіла “Газпрому” переходом на газ із США й Австралії – шантаж не вдався, – Кушнар

Москва намагалася "продавити" Європу газовим шантажем і зазнала поразки.

Європа відповіла “Газпрому” переходом на газ із США й Австралії – шантаж не вдався, – Кушнар

Ціни на газовому ринку Європи після рекорду різко відкотилися на 20% на тлі повідомлення, що танкери зі зрідженим газом (ЗПГ) зі США й Австралії прямують до регіону. Ця подія стала свідченням провалу Кремля.

Такою думкою у відеоблозі на YouTube поділився український журналіст, головний редактор Newsader Олександр Кушнар, передає Діалог.UA.

Танкери із ЗПГ, які йшли на азійський ринок, розвернулися та вирушили до Європи, де ціна на газ досягла рекордного показника у $2200 за тисячу кубометрів. Це на 20% дорожче, ніж в Азії.

"Все вирішила невидима рука ринку", – зазначив Кушнар.

Як результат, 20 танкерів із ЗПГ прийдуть до Європи вже у грудні, ще 20 – у січні. Новина вже різко знизила ціни на "блакитне паливо" на європейських ринках.

Ці події відбувалися на тлі скандальної заяви президента РФ Володимира Путіна на пресконференції 23 грудня. Він намагався тролити європейців, які відмовилися укладати із “Газпромом” довгострокові контракти.

Краще купувати дорожчий газ в осудних партнерів, як США й Австралія, ніж укладати угоду з мафією у Кремлі, сплачуючи за дешевий газ політичною залежністю. Європа не замерзне, а просто переплатить за газ. А “Газпром” не отримає гроші, які б міг”, – розповів журналіст.

Головна мета газового шантажу Кремля, впевнений Кушнар, змусити Європу дати зелене світло його газопроводу "Північний потік – 2".

Його Путін хоче запустити, щоб розв'язати собі руки щодо повномасштабної агресії проти України... На його думку, з “Північним потоком – 2” європейці не турбуватимуться, що газовий транзит із РФ до Європи буде зупинено (у разі агресії – ред.), і у них буде менше мотивації захищати Україну”, – поділився він думкою.

Проте несподівано Кремль отримав відразу кілька дуже неприємних новин із Німеччини, де змінився уряд. Сертифікацію "Північного потоку – 2" було зупинено, а високопосадовці ФРН почали висловлюватися проти трубопроводу, називаючи його "геополітичною помилкою".

Кремль відповів на ситуацію підвищенням ставок – різко скоротив постачання до Європи газу. Транзит газопроводом Ямал – Європа взагалі було зупинено. Проте шантаж не спрацював.

Європа продемонструвала, що може обійтися без російського газу. Заради цього вона може трохи переплатити, але не дозволить її шантажувати”, – констатував Кушнар.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що Путін побачив "користь" "Північного потоку – 2" для України.

Ми також писали, що Європа проводить “стрес-тест” своєї газової системи – поганий дзвінок для Кремля.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Александр Кушнарь

Останні новини