12 листопада 2021, 20:50

Клімкін запідозрив Меркель у домовленості з Путіним

Росія наповнює лише ті газові сховища у Європі, що у Німеччині.

Клімкін запідозрив Меркель у домовленості з Путіним

Російська Федерація попри рекордний видобуток цього року цілеспрямовано створює дефіцит блакитного палива на європейському ринку. Сьогодні закачування газу здійснюється лише у ті підземні сховища "Газпрому" у Європі, які розташовані у Німеччині.

Про це розповів ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін в етері програми "Право на владу".

"Газпром" тотально сушить європейський енергетичний ринок. Тільки сьогодні вони збільшили прокачування через нашу систему до контрактного рівня та запустили Ямал”, – заявив дипломат.

При цьому він уточнив: йдеться лише про закачування газпромівських сховищ у Європі – і лише тих, що знаходяться у Німеччині. Ексміністр пов'язав це з нещодавніми переговорами президента РФ Володимира Путіна з виконувачем обов'язки канцлера ФРН Ангелою Меркель.

"У "Газпрому" вісім великих сховищ у Європі. Вони закачують зараз лише німецькі. На тлі останніх розмов... Меркель двічі розмовляла з Путіним. Хтось має сумніви, що німці з росіянами про щось домовилися?" – запитав колишній голова МЗС.

На думку Клімкіна, Євросоюз налаштований не на війну, а на домовленість із Кремлем.

Раніше Клімкін заявив, що газовий шантаж Кремля має одну головну мету. Таким чином Москва домагається укладання довгострокових контрактів на постачання блакитного палива, причому бажано, щоб транзит здійснювався "Північним потоком - 2".

Нагадаємо, голова Оператора ГТС України Сергій Макогон повідомив, що газові сховища "Газпрому" у Європі порожніють всупереч заявам російської сторони про зростання постачання.

Автор: Павел Климкин

Останні новини