7 червня 2022, 17:36

Не бідність зломить хребет режиму Путіна, а дефіцит: росіяни травмовані Радянським Союзом

Не масові злидні знищать режим диктатора РФ Володимира Путіна, а порожні полиці магазинів.

Не бідність зломить хребет режиму Путіна, а дефіцит: росіяни травмовані Радянським Союзом

Підтримка російським народом свого диктатора Володимира Путіна не знизилася, незважаючи на різке погіршення рівня життя країни. Прогнози експертів, що "холодильник переможе телевізор", не справдилися.

Чому так відбувається, пояснив у своєму блозі на Twitter публіцист, інтелектуал Каміль Галєєв.

Будь-який режим, яким би жахливим він не був, може існувати лише доти, доки він спирається на якийсь громадський договір, такий договір, який приймається населенням.

На Заході неправильно розуміють негласний суспільний договір Путіна із росіянами. Це не про свободу дій (влади – ред.) в обмін на гроші (для народу – ред.). Більшість населення РФ жила у страшних умовах, це їм норма. Це не має відношення до суспільного договору росіян із Путіним.

Договір не передбачає забезпечення якихось стандартів життя, зайнятості чи навіть економічного зростання. Він насамперед стосується забезпечення повних полиць супермаркету. Це і є основою легітимності Путіна.

На Заході взагалі недооцінюють, наскільки російське населення травмовано порожніми полицями радянських магазинів. Не бідність зашкодила радянській легітимності. То були порожні полиці. Ти маєш гроші, але купити за них ти не можеш нічого.

Громадська угода з Путіним не про те, щоб росіяни мали що поїсти. Вона про те, щоб продукти завжди були у наявності, щоб були різноманітні й удосталь. Цього не було в історії Росії раніше, принаймні з 1917 року.

Не бідність підриває легітимність режиму, а дефіцит.

Якщо ти не можеш купити їжу, тому що бідний, це твої проблеми: ти лінивий чи дурний, і це твоя вина.

Відповідальність Путіна полягає у постачанні. Однак якщо ви не можете купити їжу, бо її немає або вибір обмежений, то це вже вина Путіна. Він не виконав свою частину цього негласного договору.

Як не парадоксально, бідність чи навіть голод не такі шкідливі для режиму, як обмежений вибір йогуртів. Голод – ваша вина. А в обмеженому виборі йогуртів винний Путін. Відчуйте різницю.

Росіяни – це споживачі. Вони більш активно споживають, ніж європейці, тому що вони раніше не мали такої можливості як мінімум з того часу, як до влади у Москві прийшов Сталін. Обмеження споживчого вибору Росії сприймається набагато болючіше, ніж у Європі.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що у РФ очікується дефіцит гаджетів, а ціни злетять на 50%.

Ми також писали, що на російському ринку виникла проблема із сантехнікою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Сеть

Останні новини