22 лютого 2022, 08:49

Україна проти Росії: Голобуцький розповів, що буде далі після визнання "ЛДНР"

У Зеленського зараз дуже важкий момент: він бачить епічний провал своєї стратегії "ні миру, ні війни", вважає політтехнолог.

Україна проти Росії: Голобуцький розповів, що буде далі після визнання "ЛДНР"

На думку експерта Олексія Голобуцького, президент України збентежений і явно не знає, які серйозні кроки він має зараз зробити.

Особисту думку щодо ситуації політтехнолог висловив у своєму Telegram-каналі.

На територію України, яка 8 років офіційно контролюється терористами, тепер також офіційно заходять війська РФ – прямо у цей момент, тобто, вони дійсно зосереджувалися на наших кордонах для конкретного завдання.

Усе це диктує прийняття нами цілком передбачуваних рішень: припинення дипломатичних відносин (зокрема, через встановлення РФ дипвідносин із "ЛДНР"), пошук країни-посередника для реалізації взаємодії з РФ у різних поточних справах. Введення віз і повне перекриття КПВВ. Повне припинення фінансування "ЛДНР" прямого та непрямого (через пенсії й інші соцвиплати), тобто, повне зняття з України будь-якої відповідальності за мешканців територій під окупацією.

Та й найважче: торгівля, обсяг якої зріс лише за останній рік на третину.

Який масштаб вимог ситуації остаточно пробив дах компетентності цієї команди? Їм явно потрібна допомога досвідчених професіоналів. Чи вони це розуміють? Очевидно, що так. Чи робитимуться відповідні дії? Не впевнений.

І щодо явного затягування з оприлюдненням офіційної позиції Зеленським (секретар РНБО Данілов спочатку заявив журналістам, що засідання триватиме всю ніч і за результатами виступить Зеленський, а потім сказав їм розходитися, бо "ухвалення рішення може тривати й день, і два"). На жаль, ми маємо констатувати, що остаточно втратили суб'єктність.

Мовчання Зеленського – логічне продовження повідомлень про його термінові розмови з Байденом, Макроном і Джонсоном, а також повідомлень європейських ЗМІ, що санкції щодо РФ відкладаються, поки ЄС не побачить подальших кроків Росії та розвитку ситуації, отже, судячи з усього, Зеленський не буде робити заяв, доки не визначаться з позицією європейські лідери та Байден. Прикро, але заслужено.

Наступний пост експерта присвячений екстреному виступу президента України.

Все-таки дочекався звернення Зеленського. Але так і не зрозумів, навіщо було виходити зі зверненням: адже воно абсолютно беззмістовне. Чи міг би вже дочекатися засідання РБ ООН щодо України о 4-й ранку, чи взагалі виступити завтра вдень після заяв закордонних лідерів, бо де заяви про припинення дипвідносин, про запровадження візового режиму, про припинення торгівлі, про переклад відповідальності за населення повністю на окупантів?

І дезорієнтувала його нинішня зосередженість на концепції "миру".

Все, час на коливання скінчилося: або міняй повністю риторику "миру", або йди. Третій варіант (у сенсі далі зависати на позиції "десь між") більше не передбачений.

Отже: тепер Зеленському буде дуже складно звинувачувати попередників у здаванні територій.

До речі, "немає причин для хаотичних дій" це про що? Про тотальну мобілізацію? Про евакуацію цивільних від лінії фронту? Про звернення всіх, хто може, у закордонні та міжнародні структури за підтримкою? Якими саме та чиїми "хаотичними діями" незадоволений Зеленський?

Нагадаємо, Володимир Зеленський закликав українців не піддаватися паніці. Він пообіцяв нічого не віддати.

Раніше російський політолог Андрій Піонтковський розповів, що чекає на Росію, якщо Путін віддасть наказ про вторгнення.

Автор: Алексей Голобуцкий

Останні новини