26 січня 2022, 15:57

"Вірогідність 80%", – Арестович назвав найімовірніший сценарій вторгнення Росії

Арестович опублікував найімовірніший сценарій дій Росії найближчим часом із використанням "Л/ДНР".

"Вірогідність 80%", – Арестович назвав найімовірніший сценарій вторгнення Росії

Найбільш вірогідним розвитком ситуації з боку Кремля щодо України найближчим часом буде наступ російської армії у зоні ООС під прапором "Л/ДНР", чим Москва спробує спровокувати Україну до політичної кризи та налякати частину Заходу, що коливається, на користь замирення України за варіантом нових Мінських угод.

Про це заявив колишній радник голови ОП, військовий експерт Олексій Арестович.

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook він зазначив, що найближчим часом із боку Росії можливі 5 базових варіантів дій, проте на зазначене вище припадає 80% ймовірності.

"На сьогодні існують такі варіанти:

а) у Кремлі дуже розумні – війни не буде. Продовжиться блеф, нагнітання та розгойдування України невоєнними засобами: енергетика, дипломатія, інформація, внутрішнє невдоволення;

б) у Кремлі розумні  наступ ЗС РФ у зоні ООС під прапором "молодих республік" достатній, на їх думку, щоб штовхнути Україну до політичної кризи та налякати частину Заходу, що коливається, на користь замирення України за варіантом "Мінськ – 2", "Мінськ – 3". У поєднанні з заходами з першого пункту і взагалі;

в) у Кремлі дурні  наступ у зоні ООС під відкритим прапором / у варіанті "миротворців", одночасно спроба відтнути Україну від моря, тобто активні відкриті бічні дії на Азовському та Чорноморському узбережжі. У разі успіху цей варіант дає їм величезні переваги та створює нам грандіозні проблеми, наприклад, позбавлення експортних шляхів. Але успіх буде дуже проблематичним, враховуючи дії ЗСУ у відповідь і реакцію Заходу, що включає військову та політичну допомогу;

г) у Кремлі ідіоти. Збройна провокація на білоруському кордоні, прикордонний конфлікт Білорусі й України, РФ як союзник Білорусі / миротворець намагається "…примусити Україну до миру", удари по Києву, спроба Київ оточити + один із попередніх варіантів. Цей спосіб дає дві переваги: розмивається питання про санкції (принаймні можна торгуватися: "ми тут ні до чого, це все Україна та Білорусь почали"), та має хороші шанси на серйозну політичну кризу у Києві. Поганий він тому, що блокувати озлоблене чотиримільйонне місто – ідіотська витівка. І потім, до нього ще треба дійти, що аж ніяк непросто;

ґ) у Кремлі повні ідіоти. Повномасштабний наступ на Україну з масштабним застосуванням авіації, флоту, сухопутних  і повітрянодесантних військ, що включає всі попередні варіанти. Небезпечно величезними втратами для тих, хто наступає, та важким економічним і політичним ударом по РФ. Проблема отримання хоч якихось виразних військових результатів, проблема закріплення їх політичним шляхом, проблема утримання захоплених територій, проблема кризи у РФ.

Я даю за відсотками:

варіант а) – 5-10%;

варіант б) – 80%;

варіант в) – 10-15%;

варіант г) – 10-12%;

варіант ґ) – 5%.

Загалом виходить понад 100% тому, що ці варіанти мають характер, який перекривається.

Звідси найбільша спокуса у них (через найбільшу ймовірність успіху) у варіанті в) "ООС + дії з Чорного моря" і б) "ООС у поєднанні зі спробою розгойдувати всередині". Як бачимо, жодних ракет на Київ і страшних захоплень Харкова поки що не вимальовується. Будь-які дії під відкритим прапором – практично самогубство для російської зовнішньої політики”, – заявив Арестович.

Раніше флотилія російських десантних кораблів розпочала захід у протоку Ла-Манш. Аналітики припускають, що судна прямують до Чорного моря, де можуть взяти участь у вторгненні російських військ на територію України. В інтерв'ю Sveriges Radio начальник управління спільних операцій Збройних сил Швеції генерал-лейтенант Майкл Клаессон зазначив, що російські десантні кораблі вийшли з Балтики із вантажем. При цьому генерал зазначив, що пункт призначення їх походу невідомий.

У соціальних мережах фіксують перекидання великої кількості військової техніки Східного військового округу РФ на Захід у бік кордону України. Журналісти проєкту Conflict Intelligence Team опублікували великий матеріал із фотографіями, на яких можна помітити ешелони з важкою бронетехнікою, ударними артилерійськими системами та танками на залізничних платформах.

Автор: Алексей Арестович

Останні новини