24 січня 2022, 11:01

Казанський назвав ймовірний план російського вторгнення: "У такий сценарій вірю охоче"

Казанський попередив українців, яку небезпеку становить Мураєв у рамках нової операції Кремля.

Казанський назвав ймовірний план російського вторгнення: "У такий сценарій вірю охоче"

Відомий український журналіст і блогер Денис Казанський закликав зі всією серйозністю поставитися до інформації британської розвідки, згідно з якою Кремль підготував план здійснення держперевороту в Україні з подальшою спробою привести до влади проросійський уряд на чолі з колишнім депутатом ВР Євгеном Мураєвим.

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Казанський зазначив, що багатьом постать Мураєва здається маргінальною та маловпливовою, припускаючи невисоку реалістичність можливого сценарію.

Проте він нагадав, що під час окупації Криму та Донбасу у 2014 році Росія активно використовувала аналогічні постаті з низькою репутацією та сумнівним минулим.

"Бачу, деякі здивовані тим, що, за інформацією британців, Росія вела переговори з Мураєвим про його можливу участь у колабораційних структурах під час війни. Але я нічого фантастичного та кумедного у цьому не бачу. Здійснюючи окупацію Криму та Донбасу, Росія використовувала людей, які були ще менш відомі та впливові. Хто міг припустити, що у Криму на перший план буде висунуто маргінального політика Аксьонова з рівнем підтримки 3%? У Донецьку та Луганську взагалі як виконавців використовували відвертий мотлох: шахраїв із МММ, бандитів, людей із психічними відхиленнями. Хто їх знав до 2014 року? Пивний кіоск викликав у донеччан більше поваги та співчуття, ніж якийсь Пургін чи Пушилін", – зазначив він.

За словами Казанського, не треба дивуватися появі прізвища Мураєва, оскільки обрані Кремлем люди виконують лише декоративні функції, а реальні рішення на захоплених територіях приймають куратори з Москви.

"Я слабо вірю у відкрите повномасштабне вторгнення РФ. А ось у те, що керівництво Росії має різні агресивні сценарії, які можуть передбачати захоплення нових територій у "гібридній" формі, якраз вірю охоче. Цілком можуть спробувати діяти під прикриттям проксі-формувань, як це сталося у 2014 році. Такий сценарій якраз передбачає пошук колаборантів, тому Росія завжди шукала в Україні політиків, які могли б лобіювати інтереси Кремля, просувати вигідні йому наративи, а у разі чого і попрацювати в окупаційній адміністрації. І це, звісно, не лише Медведчук", – зазначив він.

За словами Казанського, аргументація самого Мураєва про те, що він під санкціями Росії, а значить ніяк не може з нею співпрацювати, не заслуговує на увагу.

"Мураєв потрапив під санкції Кремля не за те, що він підтримує суверенітет України, а за те, що конкурував із Медведчуком за право торгувати інтересами України у Москві, і Медведчук у такий спосіб прибирав конкурента. Якщо завтра Медведчук буде визнаний Кремлем неефективним, його легко замінять хоч Мураєвим, хоч кимось ще", – заявив Казанський.

Він вважає, що наразі СБУ реагує на інформацію від британців щодо Мураєва, Волошина та їх оточення.

Нагадаємо, 23 січня МЗС Великобританії з посиланням на дані британської розвідки повідомило про плани Кремля зробити Мураєва лідером проросійського уряду в Україні. У відомстві також заявили, що російські спецслужби підтримують зв'язок із колишніми українськими політиками часів президентства Віктора Януковича, наприклад, з експрем'єр-міністром Миколою Азаровим. Аналогічні дані має і Держдеп США, повідомили американські ЗМІ.

В Офісі президента України закликали серйозно поставитися до інформації британської розвідки та заявили, що Кремль на окупованих українських територіях вже робив ставку на неочевидних кандидатів.

У РФ тим часом назвали заяву британського зовнішньополітичного відомства "інформаційною спецоперацією".

Автор: Денис Казанский

Останні новини