16 січня 2022, 14:50

"Путін завдає ударів по гривні": Сергій Фурса розповів, що буде з курсом валют в Україні

Обвал гривні в Україні – це результат агресивних дій президента РФ Володимира Путіна.

"Путін завдає ударів по гривні": Сергій Фурса розповів, що буде з курсом валют в Україні

Курс гривні в Україні після тривалої білої смуги почав обвалюватися. Долар уже пробив позначку у 28 гривень. Це пов'язано безпосередньо з агресивними діями Кремля.

Про це у своєму блозі у Facebook пише відомий український банкір Сергій Фурса.

Він нагадав, що до листопада 2021 року гривня відчувала себе чудово та навіть входила до списку валют світу, що найбільше зміцнилися до долара. Причина цього – сприятливі умови для зовнішньої торгівлі українських експортерів. Зміцнювали українську нацвалюту високі ціни на метал та агропродукцію, а також піднесення IT-сектора.

“А потім по гривні вперше вдарило шаленство Путіна. Вперше за останній час”, – написав Фурса.

Тоді Росія почала активно концентрувати війська на українських кордонах, через що Захід заговорив про високий ризик нового російського вторгнення. Західні інвестори були налякані такою активністю та почали масово продавати гривневі облігації, що тиснуло на курс національної валюти. Як результат, до Нового року Україна прийшла з курсом долара 27,3 гривень.

Фурса зазначив, що аналітики прогнозували незначне послаблення гривні протягом усього 2022-го. Очікувалося, що до кінця року курс долара мав би встановитися на рівні 28,5 гривень.

Однак у грудні Росія завдала нового удару. Агресивні заяви чиновників із МЗС РФ, розлючених провалом переговорів із США та НАТО, знову підкосили національну валюту України.

“Інвестори злякалися. Злякалися не по-дитячому... І пішли розпродажі”, – написав банкір. Як результат, за два дні курс долара обрушився з 27,5 до 28 гривень.

Він зазначив, що українці, на відміну від іноземних інвесторів, панікувати не стали. Російська загроза, очевидно, не є для народу чимось незвичайним.

Наразі Нацбанк намагається підтримати курс, розпродуючи резерви. За останній тиждень було продано близько $300 млн.

"Що далі? Все повністю упирається у психологічний фактор. Економічних причин різкого падіння немає. Якщо Путін і Ко накручуватимуть рівень агресії, тиск продовжиться. Якщо підуть на деескалацію, зупиниться курс гривні. Тому відповідь на запитання, що буде з курсом гривні найближчим часом, лежить у голові Путіна”, – констатував Фурса.

Раніше Диалог.UA повідомляв, що експерт передбачив подальшу долю курсу провідних валют і гривні на найближчий час.

Ми також писали, що експерт розповів росіянам, що чекає на РФ через погрози Україні: "Просто задумайтеся".

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Сергей Фурса

Останні новини