5 січня 2022, 15:51

"У Кремлі зараз істерика", – Казанський про реакцію влади РФ на бунт у Казахстані

У Кремлі у зв'язку із ситуацією у Казахстані панує істерика, вважає Казанський.

"У Кремлі зараз істерика", – Казанський про реакцію влади РФ на бунт у Казахстані

Ситуація у зв'язку з масовими протестами, що охопили Казахстан, є серйозним викликом для Росії, оскільки казахстанська криза демонструє відсутність стабільності диктаторських режимів Митного союзу. Відомий український журналіст і блогер Денис Казанський вважає, що у зв'язку з народним бунтом у Казахстані у Кремлі розпочалася істерика, а Путін стане наступною жертвою протесту.

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook журналіст зазначив, що закінчилася ще одна казка про "ефективну економіку та стабільність".

Після масових протестів у Білорусі ситуація у Казахстані також доводить, що диктатура десятиліттями правлячих режимів не демонструє процвітання та стабільності та будь-якої миті може обернутися масовими протестами.

"Навіть якщо влада Казахстану придушить ці протести, вже ясно, що у країні існує велике невдоволення режимом диктатора, який 30 років керує державою. Немає ніякого "квітучого та стабільного" Казахстану", – зазначив він.

Більше того, за словами Казанського, у Кремлі у зв'язку із ситуацією у Казахстані панує істерика, оскільки наступною точкою протестів на просторі пострадянських країн, що входять до складу Митного союзу, буде Росія та її президент Путін.

"Уявляю, яка істерика зараз у Кремлі. Досі Казахстан залишався передостанньою непохитною сатрапією у Митному союзі. І ось похитнулася і вона. Далі тільки Путін. Старіння диктаторів усюди призводить до ослаблення чи руйнування їх влади. Путін теж старіє, і його режим також буде хитатися", – заявив Казанський.

Ситуація у Казахстані загострюється: протестувальники у Жанаозені висунули радикальні вимоги, закликаючи змінити владу у країні та повернутися до Конституції 1993 року. Сьогодні зранку у місті Жанаозені, з якого розпочалися казахстанські протести, зібралося близько 12 000 людей, повідомляють місцеві ЗМІ. Мітингувальники висунули свої вимоги: зміна режиму, проведення народних виборів акіма кожної області та міста, повернення Конституції 1993 року, прихід до влади позасистемної людини.

Ввечері 4 січня казахстанський президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу із закликом припинити протести. Відеозвернення було поширене центральними телеканалами країни. Токаєв просить співвітчизників "виявити розсудливість", а також "не піддаватися на провокації зсередини та ззовні, ейфорії мітингівщини та вседозволеності".

Раніше Діалог.UA повідомляв, що в Алмати десятки тисяч казахстанців прямують до площі Республіки – силовики безсилі.

Ми також писали, що уряд Казахстану вийшов до мітингувальників в Актау й озвучив рішення щодо зрідженого газу.

Автор: Денис Казанский

Останні новини