20 листопада 2021, 08:01

Ткач про головні наративи захисту Офісу президента у справі ПВК "Вагнер": "Операція унікальна"

Український журналіст детально прокоментував реакцію центральної влади на скандал із "Вагнергейтом".

Ткач про головні наративи захисту Офісу президента у справі ПВК "Вагнер": "Операція унікальна"

Журналіст "Української правди" Михайло Ткач прокоментував позицію влади щодо зриву операції із затримання найманців ПВК "Вагнер".

1. "У жодній країні світу не оприлюднять подробиць спецоперацій"

Неправда. Публікують. Американські топові видання як санітари щоразу виносять ці теми назовні. Навіть якщо президент неправильно вчинив у телефонній розмові. Відразу стенограма розмови. Процедура імпічменту тощо.

2. "У нас десятки таких угод. Чому всі спалахнули з цього приводу?"

Таких не десятки. Ця операція є унікальною. І могла мати унікальні наслідки. Цей прийом для виправдання використали, коли рятували президента від офшорного скандалу.

3. "Керівник Офісу президента Єрмак не може наказувати керівнику розвідки"

Не може, але хай керівник розвідки намагатиметься не виконати наказ Єрмака. Або хтось інший. Успіхів цим людям у пошуку роботи. Нехай усі сміливці, які це стверджують, спробують бодай поговорити з президентом без Єрмака для початку.

4. "Нічого нового не опубліковано"

Опубліковано. Насамперед підтвердження того, що президент Зеленський і керівник його Офісу особисто говорили суспільству неправду, коли стверджували, що операції не було. Неправдою були спроби спростувати провал операції.

5. "Президент має право скасовувати спецоперації"

Є. А український парламент і народ України мають право скасувати такого президента, якщо його дії суперечать державним інтересам. Але якщо така підозра є – суспільство має знати правду щодо всіх подробиць для того, щоб робити висновки. Але замість того, щоб пояснити суспільству, що сталося і чому він ухвалив те чи інше рішення, президент вирішив говорити, що нічого не сталося.

6. "Країна-агресор використовує цей кейс для дестабілізації"

Може бути. Не бачив заяв від ОПЗЖ, але Росія використовує все, що горить. І винні у цьому журналісти, які не розповідають про це, а влада, яка замовчує це, яка маніпулює цим, підставляючи державу під інформаційну зброю. Якщо президент, наприклад, уб'є людину. Хто зіграє на руку агресорові? Той, хто вбив, чи той, хто розповів про вбивство?

Як повідомляв Діалог.UA раніше, група Bellingcat опублікувала обіцяне розслідування і випустила першу його частину про те, як було зірвано спецоперацію українських спецслужб. Її метою був арешт групи російських найманців приватної військової компанії РФ "Вагнер".

До цього з'явилися чутки про те, що Захід підозрює голову Офісу президента Андрія Єрмака у роботі на Росію, а тому ЄС і США не поспішають укладати договори з Україною.

Сам Зеленський визнав, що говорив про “вагнерівців” із президентом Білорусі Олександром Лукашенком ще до їх затримання.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Сеть

Останні новини