30 квітня 2024, 10:44

"Як мені говорив один олігарх..." – Ейдман розповів про те, що може статися у РФ замість революції

У сучасній Росії народна революція неможлива, але замість неї у будь-який момент може дозріти верхівковий переворот, вважає соціолог Ігор Ейдман.

"Як мені говорив один олігарх..." – Ейдман розповів про те, що може статися у РФ замість революції

Повстання мас у сучасній Росії неможливе з двох причин. По-перше, у країні дуже чітко працюють інструменти насильства. Тільки трохи висунешся - відразу отримаєш кийком по голові. По-друге, пропагандистська машина теж дуже ефективна. Але у РФ можлива інша ситуація, яка більш традиційна для неї, - якийсь верхівковий переворот.

Таку думку висловив російський опозиціонер, соціолог і двоюрідний брат убитого опозиційного політика Бориса Нємцова Ігор Ейдман в інтерв'ю Олександру Демченку.

"Перевороту я не виключаю, це може статися взагалі у будь-який момент, - заявив експерт. - Ми просто не знаємо, як він готується. Якщо народна революція зріє зазвичай досить довго та її зовнішні прояви заздалегідь видно, то про верхівкову змову, звісно, ніхто, крім її учасників, не знає".

Також Ейдман відповів на запитання, кого зараз найбільше необхідно побоюватися Путіну. На думку аналітика, такої яскравої фігури, як Пригожин, сьогодні вже немає. Тоді, у червні 2023-го, Путіну просто пощастило, що Пригожин здуру зупинився буквально на підступах до Москви, інакше у центрі столиці розпочався б кривавий безлад, який би призвів до падіння путінського режиму.

Проте у Росії є не менш небезпечна сила, вважає аналітик. Це не конкретно якийсь там Бортніков або Шойгу, а російська номенклатура. Дії Путіна вже давно розходяться із соціальними класовими інтересами російської верхівки, яка звикла красти у Росії, а витрачати на Заході.

"Як мені говорив один російський олігарх: "Я у Росії тільки "заробляю", а всі родичі та можливості у мене на Заході". Це було їхнє нормальне життя, причому не тільки олігархів, а і бюрократів, і силовиків", - розповів Ейдман.



Раніше Тарас Березовець пояснив, чому Кремль почав ховати Путіна після "виборів": "Сильно побоюється".

Автор: Игорь Эйдман

Останні новини