23 червня 2022, 07:40

Гордон про гучну заяву Токаєва: "Про ОДКБ можна забути"

Дмитро Гордон вважає, що влада Казахстану чітко розуміє загрози, що виходять з Росії.

Гордон про гучну заяву Токаєва: "Про ОДКБ можна забути"

Відомий український журналіст Дмитро Гордон оцінив заяву президента Касима-Жомарта Токаєва про невизнання так званих "ДНР" і "ЛНР", яку він сказав на економічному форумі у Санкт-Петербурзі у присутності президента РФ Володимира Путіна.

Аналітик заявив в ефірі телеканалу "Україна 24", що влада Казахстану добре усвідомлює загрози, що виходять з Росії.

"Ось що таке дипломатична школа: спокійно, сидячи у кріслі, застигши піджак на один гудзик, незворушно дивлячись у далечінь, просто розмазав Путіна, як масло по хлібу, методично, плавно, рівним шаром. Справа у тому, що Токаєв чудово розуміє, якщо Казахстан визнає "ДНР" і "ЛНР", то завтра Путін буде на півночі Казахстану, де мешкає переважна більшість російськомовного населення, а потім, може, на південь Казахстану піде. Він же хоче Радянський Союз возз'єднати", - зазначив співрозмовник.

На думку журналіста, Токаєв, перш ніж виголосити таку гучну заяву, заручився підтримкою Китаю, США та Великобританії. Бізнес цих країн має дуже міцні позиції у Казахстані.

"Дав Путіну на розмах по морді на очах усього світу. За 22 роки перебування Путіна на вищих постах у керівництві Росії ніколи жоден лідер не говорив йому в очі такі слова", - додав аналітик.

Гордон вважає, що заява Токаєва – сигнал для самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна й інших лідерів на пострадянському просторі.

"Я думаю, що про ОДКБ можна забути. Ніхто не впрягатиметься за Путіна, тому що дуже сильно змінився розклад у світі", - наголосив експерт.

Нагадаємо, Токаєв назвав "ДНР" і "ЛНР" квазідержавними утвореннями та повідомив, що Казахстан не має наміру їх визнавати. Він також додав, що у Казахстані є різні думки щодо дій Росії в Україні.

Пізніше у Держдумі, коментуючи слова Токаєва, пригрозили Казахстану "українським сценарієм", а голова Чечні Рамзан Кадиров поскаржився, що учасники ОДКБ не підтримують Росію в її війні з Україною.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Гордон

Останні новини