8 червня 2022, 19:18

"У Путіна не все добре: економіка лягла", – Кох спрогнозував Росії важкі часи через санкції

Санкції Заходу однозначно працюють: російська економіка лягла першого місяця, зазначив Альфред Кох.

"У Путіна не все добре: економіка лягла", – Кох спрогнозував Росії важкі часи через санкції

Санкції, які Захід ввів проти Росії після вторгнення в Україну, справді виявилися "пекельними": вони вже знищують російську економіку. Ефект тільки наростатиме.

Про це розповів колишній заступник голови уряду РФ, а нині затятий критик путінського режиму Альфред Кох в ефірі телеканалу "Україна 24".

Він звернув увагу на офіційну статистику за квітень 2022 року. Згідно з нею, РФ втратила майже п'яту частину частки нафтогазових доходів у порівнянні з минулим роком.

"А це фактично перший місяць, коли почали діяти санкції... Тільки почали! І ще не запрацював цей шостий пакет... Нафтогазові доходи федерального бюджету порівняно з аналогічним періодом минулого року впали на 18%. Це дуже сильно. А через шостий пакет санкцій впадуть ще сильніше. Але це півбіди! Страшно інше: частка нафтогазових доходів федерального бюджету зросла з 35% до 65%, тобто решта доходів впала ще сильніша... Інша економіка просто лягла, крім нафти і газу, просто лягла", - розповів Кох.

Промовистим показником є статистика зі збору ПДВ у квітні. Зафіксовано зниження на 55%.

"Це фактично податок з обороту, він показує економічну активність - скільки люди купують. І збір ПДВ у квітні становив 45% від рівня минулого року, тобто більш ніж удвічі лягла економіка!" - розповів колишній чиновник РФ.

Як результат, зазначив він, квітень став дефіцитним щодо бюджету, чого у РФ давно не бачили.

Доходи з продажу енергоресурсів урятувати становище Кремля не зможуть, запевнив Кох.

"Усі ці розмови, що Путін заробляє $1 млрд на день, це брехня. Нафтогазові доходи склали $12 млрд за квітень, тобто це трохи більше ніж $300 млн на день... Федеральному бюджету дістається не так багато. І ці доходи падають, як бачите. Росія має дуже серйозні фінансові проблеми", - підкреслив експерт.

Дуже важким ударом для Кремля є рішення США блокувати валютні резерви Росії, упевнений Кох.

"Більшість золотовалютних резервів заарештована, нею вони скористатися не можуть. Продати золото на світовому ринку Росія не може, тому що теж є санкції. З ринку капіталів прибрали, кредитів ніхто не дасть. Єдиний спосіб покрити дефіцит бюджету - це включити друкарський верстат. А це означає інфляція, зубожіння й інше. У Путіна все не дуже добре. Санкції працюють і працюватимуть ще сильніше", - запевнив ексчиновник.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що економіст констатував параліч системи керування у РФ: "Або ішак здохне, або падишах".

Ми також писали, що санкції знищують економіку РФ: Путін визнав спад виробництва в окремих галузях.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Альфред Кох

Останні новини