13 січня 2022, 22:27

"Кремль зробив раптовий камінг аут", – Голобуцький про зізнання РФ щодо Донбасу й ОБСЄ

Після восьми років війни на Донбасі Росія раптово назвала ОБСЄ "фількіною грамотою" та відмовилася розв'язувати питання на цьому майданчику.

"Кремль зробив раптовий камінг аут", – Голобуцький про зізнання РФ щодо Донбасу й ОБСЄ

13 січня російський постпред Олександр Лукашевич раптово дезавуював ОБСЄ, оскільки організація нібито не має жодного офіційного статусу.

"ОБСЄ є досі регіональною угодою за змістом глави 8-го статуту ООН. У нас немає ані установчого документа, ані покладених на папір основних принципів роботи, тому міжнародно-правовий статус, а правильніше, його відсутність в ОБСЄ, природно, не передбачає обговорення таких серйозних проблем, вирішення яких російська сторона має намір добиватися від західних колег у цих форматах", – заявив дипломат.

Він стверджує, що безпека Європи безпосередньо залежить від стану відносин між РФ і США, тому діалог між ними є ключовим.

Український політолог Олексій Голобуцький нагадав, як російські диверсанти, прикриваючись ОБСЄ, перевіряли лінію фронту на Донбасі з українського боку.

Кремль постійно звинувачував Київ у різних порушеннях прав, норм і договорів, у переслідуванні російських журналістів та іншому, вказуючи саме на визнані тепер неіснуючими правила ОБСЄ.

"А тепер такий раптовий камінг аут: Кремль прямо заявив, що робив це все просто на чистому нахабстві, під прикриттям фільчиної грамоти з логотипом "ОБСЄ"", – коментує експерт.

Після заяви РФ українській стороні слід негайно порушити на європейському та міжнародному рівнях це питання та всі пов'язані з "претензіями до юридично неіснуючої ОБСЄ" проблеми з початку російсько-української війни.

Наслідуючи російську логіку, якщо статусу не було й "організація" паперово-декоративна, то всі домовленості та вимоги до України мають бути переглянуті.

Нагадаємо, Москва домагається від США та НАТО гарантій безпеки, проте натомість не збирається давати жодних невигідних для себе обіцянок.

Захід відмовляється виконувати ультиматум Кремля.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що світ неправильно зрозумів слова Володимира Путіна: Росія не готується до конфлікту. Водночас російські дипломати вже кілька разів за останні дні озвучили погрози.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Алексей Голобуцкий

Останні новини