24 грудня 2021, 18:06

Європа проводить "стрес-тест" своєї газової системи – поганий дзвінок для Кремля

Енергетична криза, яка наприкінці 2020 року накрила Європу, може бути стрес-тестом Європи, вважає Ель Мюрид.

Європа проводить "стрес-тест" своєї газової системи – поганий дзвінок для Кремля

Європа восени-взимку 2021 року зіткнулася із серйозним дефіцитом газу, що підняло ціни на нього до $2 тисяч за тисячу кубометрів. Проте не варто чекати, що погрози російської пропаганди про “замерзлу Європу” стануть реальністю.

Про це у своєму блозі у Telegram написав російський аналітик Анатолій Несміян, відомий під псевдонімом Ель Мюрид, повідомляє Діалог.UA.

Він зазначив, що ЗМІ, розганяючи істерію щодо надвисоких цін на газ у Європі, забувають згадати дуже важливий нюанс. Ціна $2 тисячі за 1 тисячу кубометрів стосується біржових цін на одноразові контракти.

Річ у тім, що основні обсяги "блакитного палива" Європа отримує за довгостроковими контрактами, у яких ціни зовсім інші. Вони прив'язані до цін на нафту, а також трохи до біржових котирувань.

Середні ціни на газ у Європі дуже далекі від екстремальних чотиризначних значень. У цьому сенсі розмови про те, що Європа замерзне, трохи далекі від реального стану справ. Навіть не трохи, а дуже далекі”, – написав блогер.

Він також звернув увагу на важливу заяву президента РФ Володимира Путіна на великій пресконференції 23 грудня. Лідер РФ пояснив скорочення постачання газу до Європи тим, що контрактні зобов'язання "Газпром" вже виконав, а нових заявок від Європи не було.

Можливо, відповідь на поверхні: європейці проводять стрес-тест своєї системи, як вона поведеться в умовах відключення Європи від російського газу. Це може бути дуже неприємним дзвінком для Кремля”, – написав Мюрид.

Він дійшов висновку, що час, коли Європа дозволяла Кремлю себе шантажувати газом, вже минає.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що вітер суттєво обвалив ціну на газ у Європі, яка 21 грудня прямувала до рекордної позначки $2152 за тисячу куб. м.

Ми також писали, що танкери зі США обвалили ціну на газ у Європі – віцепрем'єр РФ дав прогноз на 2022 рік.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Эль Мюрид

Останні новини