23 грудня 2021, 20:29

Експерт прогнозує територіальні питання до РФ після слів Путіна про Україну

23 грудня президент РФ Володимир Путін вкотре заявив, що Україна нібито була створена Леніним.

Експерт прогнозує територіальні питання до РФ після слів Путіна про Україну

Сьогодні під час щорічної пресконференції Володимир Путін зробив кілька неоднозначних заяв щодо України. Зокрема, він заявив про створення нашої країни Леніним.

Політичний експерт Олеся Яхно вважає слова господаря Кремля "важкими психологічними комплексами та суперечностями".

"Я так розумію, президент Росії хотів наголосити, що Україна у кордонах станом на 1991 рік була створена у радянський період. І що?

Якщо Путін так вшановує радянський період, чому ж він переглядає кордони тоді? І чому тоді лише кордони з Україною? А не віддає частину територій Естонії чи Латвії, наприклад", – прокоментувала Яхно.

Експерт нагадала, що з 27 червня 2015 року Генпрокуратура Росії почала перегляд радянської історії – мається на увазі дивне формулювання про те, що "прийняті у 1954 році рішення президій Верховної Ради РРФСР і СРСР про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу Української РСР не відповідали Конституції РРФСР і Конституції СРСР".

Однак, якщо дотримуватися цієї логіки, подібні рішення радянського періоду також не легітимні.

"Наступним рішенням Генпрокуратури РФ має бути, скажімо, визнання нелегітимним рішення Верховної Ради СРСР 1944 року про входження Псковської області до РРФСР з Естонської СРСР і Латвійської СРСР", – зазначила Яхно.

Також вона нагадала про вибіркову повагу Путіна до персони Леніна. У минулому господар Кремля критикував революціонера за перехід від губерній в Імперії до республік СРСР.

Однак постійне повернення російських політиків до минулого може свідчити про наявність психологічного комплексу від програшу СРСР у Холодній війні, або вони бояться займатися власною ідентичністю, замінюючи це пошуком зовнішніх "ворогів".

До речі, на пресконференції Путін дав зрозуміти, що претендує на частину територій України.

До того ж він не зміг дати чіткої відповіді щодо можливості нападу армії РФ на територію України.

А експрем'єр-міністр Арсеній Яценюк вимагає негайної реакції Володимира Зеленського на слова господаря Кремля про Україну.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Сеть

Останні новини