15 грудня 2021, 17:19

“Коли з кульгавої качки ліплять яструба”, – експерт про новий ударний дрон Росії С-70 “Мисливець”

Новий російський бойовий дрон С-70 "Мисливець", над яким працює РФ, – це спроба зробити з кульгавої качки яструба, вважає Олександр Коваленко.

“Коли з кульгавої качки ліплять яструба”, – експерт про новий ударний дрон Росії С-70 “Мисливець”

У Новосибірську 14 грудня було представлено громадськості перший льотний зразок російського ударного безпілотника С-70 "Мисливець". Ця технологія викликає багато питань.

Про це у своєму блозі у Facebook написав український блогер, військовий експерт Олександр Коваленко, передає Діалог.UA.

У російського БПЛА досить незвичайна конструкція. Йому приробили плоске сопло, завдяки якому, запевняють розробники, дрон буде менш помітним для радіолокаційних засобів.

Однак у нового російського дрону виявили дуже важливий недолік, який сопло оригінального вигляду компенсувати не може. Річ у тім, що розробники оснастили свій БПЛА застарілим двигуном.

"На російській копії американського X47B встановлений звичайнісінький АЛ-41Ф, який отримав накладку, що імітує плоске реактивне сопло", – написав Коваленко.

У Росії дуже піарять програму зі створення “Мисливця”. У серпні нинішнього року Новосибірський авіаційний завод ім. Чкалова відвідав особисто голова Міноборони РФ Сергій Шойгу, щоб оглянути новинку. У ході візиту він говорив про те, як гостро потребує російська армія такого роду розробки, й обіцяв перші контракти вже у 2022 році. Проте навіть за найоптимістичнішими прогнозами раніше 2024 року постачання не буде.

Очікується, що після 2027 року "Мисливців" почнуть оснащувати потужнішими двигунами, і це серйозна проблема для розробників.

"С-70 при досягненні надзвукової швидкості починає поводитися нестабільно, у тому числі через надмірну ширину профілю БПЛА... Втрачається стабільність управління апаратом, виникає питання доцільності встановлення на нього сучасних двигунів у принципі", – пояснив експерт.

Очевидно, плани Москви про швидке введення в експлуатацію “Мисливців” не будуть реалізовані. Розробка все ще не пройшла повного циклу випробувань і залишається “сирою”.

“На другий дослідний зразок С-70 начепили банальну накладку, що імітує нанотехнології… Але працюватиме двигун із такою накладкою, так і сам БПЛА... Чого не зробиш для того, щоб із кульгавої качки зробити грізного яструба”, – констатував Коваленко.

Раніше Диалог.UA повідомляв, що Росія має проблеми з ударними БПЛА середнього та важкого класів, конкурентів Bayraktar немає.

Ми також писали, що Кремль наказав прискорити розробку російського бойового дрону "Мисливець" на тлі успіхів турецьких БПЛА у Карабаху та Сирії.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Александр Коваленко (Злой Одессит)

Останні новини