25 листопада 2021, 10:01

Кушнар пояснив, чому санкції США проти МФТІ боляче вдарять по російській військовій галузі

Адміністрація президента США внесла до списку санкцій Московський фізико-математичний інститут.

Кушнар пояснив, чому санкції США проти МФТІ боляче вдарять по російській військовій галузі

Адміністрація Джо Байдена вперше в історії США внесла до списку санкцій російський виш. Ним став МФТІ. Журналіст Олександр Кушнар вирішив пояснити, чому цей крок буде справжнісіньким ударом для російської військової промисловості.

Учора, 24 листопада, на своєму каналі Newsader журналіст Кушнар опублікував ролик на 14 хвилин, у якому прокоментував санкції США проти МФТІ.

Журналіст відразу підкреслив, що адміністрація президента США далекоглядна у своїй стратегії. Вона вирішила завдати удару у найболючіше місце "агресивного російського режиму".

Цей виш постачає Кремлю саме тих інженерів, які створюють найновіші види зброї. Зараз виш спеціалізує на підготовці IT-фахівців і не тільки для Росії ("Яндекс"), а й інших країн світу (Samsung). Входить до топ-100 найкращих вишів з підготовки IT-фахівців і посідає друге місце у Росії серед вишів.

ВНЗ готує для Кремля не лише провідних інженерів для військової галузі, а й майбутніх кіберфахівців, яких ГРУ задіє у багатьох операціях по всьому світу.

Санкції з боку США заборонять отримувати доступ до американських технологій для співробітників МФТІ. Більше того, взаємодія вчених МФТІ з іноземними колегами може бути поставлена під велике питання. У Вашингтоні прямо звинуватили російський виш у тому, що його діяльність загрожує національній безпеці США, оскільки співробітники МФТІ виконують замовлення від Міноборони Росії.

Ректор МФТІ Дмитро Ліванов заявив, як він здивований, що США внесли його виш до списку санкцій. За його словами, МФТІ має найвище місце у світі з підготовки вчених зі світовим ім'ям. Ліванов сподівається, що санкції не торкнуться вчених вишу, які й надалі продовжуватимуть спілкуватися зі своїми іноземними колегами. Ректор МФТІ боїться, що будуть втрачені ці зв'язки із зовнішнім світом.

МФТІ створено 1951 року трьома лауреатами нобелівської премії Ландау, Семеновим і Капіцею. Відмінною рисою навчального процесу у МФТІ є "система фізтеху", яка націлена на підготовку вчених й інженерів для роботи у нових галузях науки. Лідер Проекту "5-100", спрямований на підвищення престижу російської вищої освіти на світовому рівні.

Раніше ми повідомляли, що 24 листопада Вашингтон запровадив санкції проти МФТІ за розроблення новітньої зброї для Міноборони Росії.

Нагадаємо, у листопаді 2021 року США запровадили санкції проти кіпрської компанії Transadria та корабля Marlin, що належить їй, за участь у будівництві "Північного потоку - 2".

Автор: Александр Кушнарь

Останні новини