31 грудня 2023, 14:52

"Шойгу, Герасимов, де розгінні блоки?" – Коваленко розповів, що не так з обстрілом Бєлгорода

Офіційна версія Москви про те, що Бєлгород учора був обстріляний ракетами "Вільха" та Vampire, сміховинна, запевнив Олександр Коваленко.

"Шойгу, Герасимов, де розгінні блоки?" – Коваленко розповів, що не так з обстрілом Бєлгорода

Є дуже багато запитань до офіційної версії Міноборони РФ з приводу того, чим саме вчора, 30 грудня, було обстріляно центр російського міста Бєлгорода. Заяви про застосування реактивної артилерії "Вільха" та Vampire неспроможні.

Про це у своєму блозі пише український військовий експерт Олександр Коваленко.

Він зазначив, що високоточний снаряд "Вільха" Україна розробила для застосування реактивними системами залпового вогню (РСЗВ) "Смерч". Теоретично вони цілком можуть дістати до Бєлгорода, оскільки мають дальність удару 120 км (нагадаємо, що Бєлгород розташований приблизно за 35 км від українського кордону). Проблема полягає у тому, що у ЗСУ їх досить обмежена кількість.

"Їх у нас не так багато, щоб відстрілювати їх наліво та направо брудними бєлгородськими провулками. Застосування настільки цінного боєприпасу - це нонсенс!" - пояснив Коваленко.

Що стосується чеського РСЗВ Vampire, то їхнє застосування по Бєлгороду виглядає ще більш безглуздим. Дальність ураження цієї установки не перевищує 21 км, тобто до російського міста вона просто не змогла б дістати з території України.

"Щоб завдати удару по Бєлгороду, Vampire потрібно було щонайменше на 5 км заїхати вглиб території РФ! Ні, ну це просто якась дискредитація армії РФ від самого ж Міноборони РФ", - зазначив військовий експерт.

Він також засумнівався у заяві Міністерства оборони РФ, що всі снаряди було збито, а на центр Бєлгорода впали тільки осколки. Річ у тім, що ракети РСЗВ практично неможливо перехопити навіть сучасними західними системами ППО, не кажучи вже про морально застарілі російські.

Коваленко також зазначив, що на кадрах із Бєлгорода немає розгінних блоків від ракет. Якби справді використовували "Вільху", цими деталями було б усипане місце прильотів, однак нічого схожого там не спостерігається.

"Я терпляче вичекав добу, щоб проаналізувати фото та відео з Бєлгорода, та на жодному не побачив жодного розгінного блоку... Але ж їх має бути десятки. Шойгу, Герасимов, де розгінні блоки?" - задався питанням Коваленко.

Єдине, що він побачив, це уламки, схожі на деталі від БПЛА. А це може свідчити про те, що реальною причиною обстрілу Бєлгорода дійсно була робота російської системи ППО.

"Можна припустити, що енна кількість якихось безпілотників, (...), летіли у своїх справах на якийсь аеродром, наприклад. Російська ППО почала їх збивати, попутно падаючи на Бєлгород, оскільки розміщена у самому місті. І після цього МО РФ терміново почало ретранслювати фейк про обстріл міста з РСЗВ", - розповів експерт.

Він упевнений, що ні "Вільха", ні Vampire в ударі по Бєлгороду участі не брали. Більш імовірною версією, на його думку, є саме дефектна робота російської ППО. Зазначимо, що саме такої версії офіційно дотримується і Київ.

Варто також уточнити, що, згідно з офіційними даними РФ, під час удару по Бєлгороду загинули 24 людини, понад 100 дістали поранення.

Раніше високопоставленого силовика Слідкому РФ ліквідували під час удару по Бєлгороду.

Ми також писали, що поки Бєлгород намагався оговтатися від обстрілу, постпред Росії Небензя веселився на засіданні Радбезу ООН і влаштовував фотосесії.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Александр Коваленко (Злой Одессит)

Останні новини