7 липня 2022, 14:36

"Це за межею навіть кремлівських", – Несміян про наслідки конфлікту Росії та Казахстану

Погіршення відносин між Росією та Казахстаном загрожує серйозними наслідками для самої РФ, зазначає експерт.

"Це за межею навіть кремлівських", – Несміян про наслідки конфлікту Росії та Казахстану

Загострення відносин із Казахстаном може мати набагато серйозніші наслідки для Росії, ніж це видається зараз. Фактично весь схід РФ за Уралом "висить" на одній-єдиній нитці, а головний вузол зв'язності, Омськ, розташований за якихось 100 км від казахстанського кордону. Приблизно так само, як Санкт-Петербург тепер розташований від нової країни НАТО Фінляндії.

Про це пише відомий російський експерт й аналітик Анатолій Несміян, коментуючи стрімке погіршення відносин між Росією та Казахстаном.

"При таких даних псувати відносини з сусідом і швидкими темпами вкочуватися у конфлікт з ним - це за межею навіть для сьогоднішніх кремлівських. Але у стрімкого колапсу свої закономірності, та раціональні міркування переходять до ірраціональної сфери", - зазначив він.

Більше того, за нинішніх російських умов Казахстан є вкрай невдалою країною для Кремля щодо демонстрації свого невдоволення та можливих загроз.

"На такій неосяжній території загубиться і зникне будь-яка армія. А якщо вона майже закінчилася, то і зникати вже нема кому, хоча не виключено, що нас почнуть годувати версією "Казахстан - ворог Росії" і намагатися розігріти ненависть ще до одного сусіда", - пише експерт.

Несміян наголошує, що загибель російської армії на території України дозволяє колишнім радянським республікам-сусідам все менше побоюватися загроз з боку Кремля, який керував пострадянським простором двома інструментами: корупцією та страхом перед військовою силою.

"Корупція перестає працювати: хто у здоровому глузді братиме гроші токсичного походження, тим більше що тепер нікому не відомо, коли вони закінчаться. Військова сила теж швидко зменшується. А більше немає нічого: зяюча порожнеча та космічний вакуум, тому те, що було цілком нормою ще півроку тому, перестає нею бути. У Кремлі цього ще не зрозуміли та продовжують по-панськи розмовляти та роздавати вказівки колишнім підлеглим. Але вони вже колишні, а тому починають просто посилати колишнього боса", - зазначає він.

Нагадаємо, ЗМІ писали, що Казахстан загрожує Росії розривати договори з компаніями, які перевозять крадене українське зерно.

Росія, у свою чергу, закрила транспортування нафти з Казахстану: суд запроваджує заборону використання Каспійського трубопроводу.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Эль Мюрид

Останні новини