10 січня 2022, 17:03

Казанський про вчинок Кремля у Казахстані: "Ця історія росіянам ще відгукнеться"

За словами Казанського, жителі Казахстану не вибачать Росії військового втручання у внутрішні справи країни.

Казанський про вчинок Кремля у Казахстані: "Ця історія росіянам ще відгукнеться"

Військова операція контингенту Збройних сил Росії на території Казахстану матиме серйозні наслідки для Москви. Про це заявив відомий український журналіст і блогер Денис Казанський.

У своєму YouTube-каналі журналіст зібрав свідчення казахстанців про те, як російські військові почали діяти після прибуття на територію Казахстану.

"За свідченням очевидців, придушенням антиурядових виступів займалися силовики без розпізнавальних знаків, які спілкувалися між собою російською мовою. Російське видання "Сибір. Реалії" наводить свідчення учасника протестів в Алмати, який розповів, що у протестувальників стріляли на ураження. Солдати були всі без розпізнавальних знаків у чорній із ніг до голови формі", – зазначив він.

Понад те, казахська мова місцевих силовиків змінилася заявами російською через гучномовець.

Схожі свідчення озвучила журналістам і кореспондент казахстанської редакції Forbes Ардак Букеєва, за словами якої команди місцевим силовикам віддавалися виключно російською мовою.

Казанський зазначає, що свідчення надходять не від анонімних джерел, а від реальних людей. При цьому збираються докази того, що казахстанському президенту Токаєву вдалося зберегти владу за допомогою російських військових.

"Саме росіяни займалися придушенням ось цього невдоволення у Казахстані. Так, швидше за все, на якийсь час це ще продовжить владу Токаєву та дозволить йому втриматися у своєму кріслі, але в історію цей інцидент вже назавжди увійде як ситуація, коли росіяни з Росії приїхали у Казахстан, щоб стріляти у казахів, які знаходяться на своїй землі. І стріляли у них тільки за те, що вони незадоволені своєю владою. Я впевнений, що ця історія росіянам ще одного разу обов'язково відгукнеться", – заявив він.

Нагадаємо, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 5 січня звернувся до ОДКБ із проханням ввести у республіку "миротворців". До цього він назвав протести у країні "актом зовнішньої агресії".

Організація оперативно відповіла згодою, направивши до Казахстану понад 3 тис. військових, які будуть залучені до охорони стратегічної інфраструктури республіки.

9 січня сили ОДКБ завершили розгортання у Казахстані. Командування "миротворчим контингентом" повідомило, що військові залишаться у республіці до "повної стабілізації ситуації".

Автор: Денис Казанский

Останні новини