12 грудня 2021, 12:15

Кремль через Сербію "розігріває" Балкани, – Коваленко

На Балканах знову зростає напруга за активної “допомоги” з Москви.

Кремль через Сербію "розігріває" Балкани, – Коваленко

Цього тижня на Балканах відбулася низка важливих подій, які демонструють, що стабільність регіону намагаються розхитати.

Про це у Telegram написав український блогер, військовий експерт Олександр Коваленко, передає Діалог.UA.

Перша подія. Президент Сербії та відомий симпатик Москви Олександр Вучич заявив про плани щодо закупівлі нової партії російського озброєння: 12 винищувачів і 5 ударних вертольотів “Мі-35”.

Друга подія. Депутати Народної Скупщини Республіки Сербської зі складу Боснії та Герцеговини розпочали процес відкликання повноважень, які раніше були делеговані федеральному центру. Йдеться про Збройні сили, юридичну та податкову системи. А голова керівної коаліції боснійських сербів Мілорад Додік назвав цю подію "моментом завоювання свободи" Республіки Сербської.

"Подібний крок є загрозою для територіальної цілісності Боснії та Герцеговини", – заявив Коваленко.

Він звернув увагу на те, що події прискорилися після візиту на початку грудня до Росії Додіка та його зустрічі з лідером РФ Володимиром Путіним.

Паралельно з цими подіями до Республіки Сербської вирушила делегація Відділу зовнішніх зв'язків Російської православної церкви (РПЦ). Ця подія є важливою, тому що на Балканах релігійний фактор вкрай сильний.

"Чорногорію протягом тривалого часу дестабілізують не тільки за допомогою агентурного впливу російських спецслужб силовими сценаріями (наприклад, як переворот у 2016 році, організований ГУ ГШ ЗС РФ), а й провокаційними виступами Сербської православної церкви", – зазначив Коваленко.

Він нагадав, що Сербська православна церква у 2019 – 2020 роках відіграла дуже важливу роль у масових протестах у Чорногорії.

Експерт уточнив, що протягом всього 2021 року вівся активний "розігрів" Балкан. Пік стався у вересні – йдеться про ескалацію конфлікту у Косово.

“Бєлград, користуючись підтримкою та схваленням Москви, здійснює дестабілізацію Балкан по низці напрямків. Чорногорія, Косово, Боснія та Герцеговина”, – написав експерт. На його думку, сербська влада шукає слабкі місця сусідів та “атакує” їх.

Нарощування кількості російського озброєння у Сербії разом зі збільшенням кількості російської агентури показує, що ризик силового сценарію на Балканах є вкрай високим, вважає Коваленко.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що армія РФ перекидає ЗРК "Панцир-С1" до Сербії на тлі ескалації конфлікту у Косові.

Ми також писали, що посол РФ і генерал Зінченко прибули до кордону Косова, біля якого загострюється ситуація.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Александр Коваленко (Злой Одессит)

Останні новини