18 листопада 2021, 17:09

"Як анонсували різні "гордони"", – журналіст "УП" розповів про головну проблему розслідування Bellingcat

Розслідування Bellingcat про затримання "вагнерівців" не стало сенсаційним, як обіцяли Гордон і Бутусов.

"Як анонсували різні "гордони"", – журналіст "УП" розповів про головну проблему розслідування Bellingcat

Розслідування Bellingcat мало стати інформаційною бомбою, проте не стало. Напередодні публікації матеріалів група політиків і журналістів в особі Дмитра Гордона та Юрія Бутусова готувала аудиторію до появи сенсаційного матеріалу, проте насправді з'ясувалося, що ані звинувачення, ані докази "зливу" операції на адресу президента Володимира Зеленського з боку західних журналістів навіть не пролунали.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook пише журналіст видань "Українська правда" та "Громадське" Олексій Братущак.

"Розслідування Bellingcat мало стати інформаційною бомбою. Але таким не стало. До чого готували народ? Що там чорним по білому чи червоному і капслоком буде написано: Зеленський – зрадник, злив спецоперацію (або принаймні інфу про спецоперацію). Але нічого схожого у більшості матеріалу ми не побачили. Більш того, для Зеленського у матеріалі Bellingcat використано дуже м'які формулювання, ніби він не зустрівся з представниками спецслужб у ключовий момент через зайнятість (і невігластво?!), а так про цю спецоперацію він знав і схвалював. І взагалі спецоперацію не припинили, не злили, а відклали активну частину на кілька днів. Це рішення автори називають "спірним" і не вказують, що рішення відкласти схвалив особисто Зеленський", – зазначив Братущак.

На додаток, представлений матеріал не містить жодних підстав звинувачувати у держзраді Зеленського чи Єрмака.

"Ну, і Єрмак у статті – "красень". Він просто попросив перенести спецоперацію. Тут автори навіть не пояснили, що таких повноважень у Єрмака немає. Отже, з огляду на оприлюднену інформацію, немає підстав говорити про держзраду Зеленського чи Єрмака. Це не означає, ніби не було зливу інформації про спецоперацію, що призвело до її провалу. Але доказів цього зливу або навіть згадки про Bellingcat не навів", – пише Братущак.

Однак, за словами журналіста, Єрмак все ж таки має понести політичну відповідальність і піти у відставку зі своєї посади.

"Однак відповідальність все ж таки мають понести, принаймні Єрмак, тому що і він, і Зеленський брехали про цю спецоперацію, що її взагалі не було, що це не українська спецоперація. Матеріал Bellingcat доводить, що була і що це була українська спецоперація. А для Єрмака історія гірша. Він за посадою не має повноважень щось там просити у керівників спецслужб зі спецоперацій. І я вважаю, що Єрмак повинен як мінімум піти у відставку. Загалом же матеріал Bellingcat не про зраду і злив спецоперації, як це анонсували різні "гордони". Це докладна стаття про круту спецоперацію українських спецслужб. І добре, що про те, як українські спецслужби провели спецоперацію під носом ФСБ, дізнається весь світ", – зазначає автор.

Раніше повідомлялося, що важливим джерелом операції із затримання найманців ПВК "Вагнер" був ексофіцер зовнішньої військової розвідки РФ. Українським спецслужбам вдалося завербувати російського військового під час його роботи на окупованій частині Донбасу. Він надавав українській стороні необхідну інформацію та попереджав про потенційні ризики.

Нагадаємо, 17 листопада журналісти Bellingcat опублікували першу частину розслідування про спецоперацію із затримання "вагнерівців", яка присвячена вербуванню бойовиків.

Автор: Сеть

Останні новини