20 травня 2024, 14:55

"У Кремлі відчули шок", – в авіакатастрофі в Ірані загинули ключові фігури партнерства з РФ

Авіакатастрофа в Ірані та загибель президента та глави МЗС – важкий удар по позиціях Росії, позбавлення її серйозного союзника.

"У Кремлі відчули шок", – в авіакатастрофі в Ірані загинули ключові фігури партнерства з РФ

У зв'язку з авіакатастрофою гелікоптера з президентом в Ірані важливо розуміти, що на борту загинули ключові фігури партнерства Росії та Ірану, включно з представниками щільного військового співробітництва. Глава іранського МЗС був одночасно людиною підрозділу КВІР, який відповідав за операції за кордоном.

Він був не просто дипломатом, він був оперативником, і військове співробітництво з Росією не могло проходити без його прямої участі. А президент Раїсі - представник клану, який має давні стосунки з РФ. Зважаючи на збіг обставин, обидві ці сили в Ірані діяли рука об руку з інтересами Москви.

Про це пише експерт із Близького Сходу й Ірану, журналіст Юлія Юзик, коментуючи катастрофу гелікоптера з високопоставленими іранськими чиновниками.

Ба більше, за її словами, авіакатастрофа та загибель іранських чиновників викликали шок у Москви.

"Саме тому у Кремлі зазнали такого шоку, відправивши рятувальників МНС на місце аварії та зібравши екстрене засідання Путіна з урядом. На кону стоїть занадто багато: газовий хаб за участю Ірану та Туреччини, коридор Північ - Південь, транзити, обходи санкцій, військове співробітництво. Те, що трапилося, - удар ще й по позиціях Росії, позбавлення її серйозного союзника", - підкреслила Юзик.

Тепер, протягом найближчих двох місяців, очікується підготовка до нових виборів. За словами експерта, зовнішня політика Ірану може сильно змінитися.

За словами оглядачів, Ебрахім Раїсі був близький до вершини влади в Ісламській Республіці, та багато хто вважав, що він підніметься на самий верх, але драматичний поворот підніс йому інший сценарій. Його загибель у вертолітній катастрофі у неділю поставила хрест на спекуляціях про те, хто у кінцевому підсумку замінить Верховного лідера аятолу Хаменеї, здоров'я якого вже давно є предметом пильного інтересу.

Трагічна доля президента Ірану буде випробуванням для системи.

"Раїсі був потенційним наступником, тому що, як і сам Хаменеї, він був відносно молодий, дуже лояльний; він був ідеологом, який прихильний до системи, з впізнаваним ім'ям", - зазначає директор програми з Близького Сходу Вакіл.

Тим часом скоро на Росію може чекати велика біда: те, що сталося в Ірані, невипадкове.

Автор: Сеть

Останні новини