25 січня 2024, 11:01

Росіяни, байдужі до трагедій українців, бурхливо відреагували на загибель кота Твікса: психолог назвав причину

Росіяни, які залишаються байдужими до загибелі мирних українців, бурхливо відреагували на історію з котом Твіксом, якого провідниця викинула з поїзда.

Росіяни, байдужі до трагедій українців, бурхливо відреагували на загибель кота Твікса: психолог назвав причину

Ця історія сколихнула всю Росію. 11 січня кіт Твікс їхав зі своєю господинею у поїзді Єкатеринбург - Санкт-Петербург, при цьому у тварини був квиток. Під час стоянки у Кірові кіт вислизнув із переноски та провідниця, не довго думаючи, викинула його на 30-градусний мороз. У підсумку кіт загинув. Це викликало шок у російському суспільстві. Сотні тисяч людей підписали петицію з вимогою звільнити провідницю з РЖД. Крім того, на винуватицю загибелі Твікса посипалися прокльони з боку обурених росіян.

Як зазначив український журналіст Олексій Гомон, з одного боку, подібна реакція, звісно, чудова. Але, з іншого, дивує певний цинізм росіян, адже вони так сколихнулися через загибель кота, але водночас залишаються геть байдужими до трагедій, які відбуваються у сусідній Україні.

З погляду психології, це явище пояснив російський опозиційний політик, кандидат психологічних наук Леонід Гозман, який дав інтерв'ю вищезгаданому журналісту для YouTube-каналу "Дмитро Гордон".

"Насправді тут немає особливого протиріччя, - сказав експерт. - Ця реакція на кота дуже багатослівна насправді. Є така традиційна сентиментальність росіян, описана, висміяна та засуджена у російській літературі, коли бариня ридає над спектаклем, де помирає чи то песик, чи то кішка, а у цей час кучер, який чекає на неї біля воріт, замерзає на смерть".

Крім того, Гозман вказав на ще один важливий момент у психологічній складовій цієї історії: "Я думаю, що людям у Росії дуже хочеться проявляти те, що Пушкін називав "почуттями добрими". Адже у них практично немає такої можливості. Їм кажуть, що українців жаліти не можна. Хто жаліє українців, той ворог народу. І люди бояться опинитися сам на сам проти державної машини. А ось кота можна пожаліти без небезпеки. Їм потрібно ось ці добрі почуття висловлювати".

Нагадаємо, Марія Максакова розповіла, чого насправді бажають Путіну росіяни. Це б принесло щастя 77% опитаних.

Автор: Леонид Гозман

Останні новини