21 червня 2023, 07:00

Залужний здивував: між зупинкою контрнаступу та введенням резервів обрано третій варіант

Командування ЗСУ, втупившись у "лінію Суровікіна" під час контрнаступу, обрало нестандартний і несподіваний спосіб дій.

Залужний здивував: між зупинкою контрнаступу та введенням резервів обрано третій варіант

Заяви про те, що Сили оборони України припиняють свій контрнаступ на Південному фронті, не відповідають дійсності. Військове командування, зрозумівши, що прорвати ворожу оборону на Південному фронті швидко не вдається, змінило тактику.

Про це розповів у своєму блозі в YouTube російський історик, політик Дмитро Чернишевський.

Він зазначив, що вже у перші дні контрнаступу було виявлено кілька серйозних проблем: неподавлена артилерія ЗС РФ, активна робота РЕБ і застосування росіянами бойових вертольотів "Ка-52". Усе це заважало українцям успішно просуватися вперед. Довелося терміново змінювати плани.

"Наступ забуксував перед головною лінією оборони, "лінією Суровікіна". Битва вступила у першу кризу... Далі треба було або вводити головні сили у бій, або згортати наступ... Українці обрали третій варіант. Несподіване та красиве рішення Залужного (Головнокомандувача ЗСУ - ред.), яке, можливо, принесе успіх, хоча про це говорити зарано... Україна не почала вводити у бій резерви, але й не припинила наступу", - розповів Чернишевський.

З його слів, ЗСУ зараз обрали тактику, схожу на ту, що застосовувалася у боях за Херсон. Мова про "ройові" атаки невеликими групами (взвод або рота) за підтримки бронетехніки.

"Атаки тривають із збільшуваною інтенсивністю з метою не стільки прорвати фронт, скільки розкрити систему оборони Росії та ударити по неї українською артилерією, яка має перевагу у точності та дальності.... Результати не забарилися. Наприклад, винесення найбільшого стратегічного складу з боєприпасами, де було близько 100 тисяч снарядів, знищення командного пункту однієї з російських армій, ще кілька великих складів виведено, підриви мостів. Загалом РФ почала зазнавати непропорційно великих втрат для сторони, що обороняється, навіть у перший етап війни було менше... Українці діють тією самою тактикою, якою вони під Херсоном дуже здорово намучили росіян. Це тактика "рою", коли невеликі групи за підтримки танків їздять туди-сюди, стріляють і раптом кидаються в один бік на опорник, б'ють по цій точці, та, перш ніж росіяни встигають відреагувати, проривають оборону, а якщо зустрічають сильний опір, розсіюються. Ця тактика атак розкриває російську артилерію та позиції, а потім по них моментально прилітає ураганний вогонь української артилерії. Звідси ці великі втрати", - поділився інформацією історик.

З його слів, головний недолік цієї тактики - це значні втрати Сил оборони України. Вони менші, ніж у росіян, але все одно досить великі.

По суті, українці почали бій на виснаження. У Росії наразі майже немає великих резервів і до осені їх не буде. А це створює для Києва можливості.

"Генерал Залужний, зіткнувшись із неприємною ситуацією, вибрав битву на виснаження... Вона має зламати російську армію раніше, ніж скінчаться українські резерви... Останні 100 тисяч мобіків, судячи з усього, вже закінчуються. Їх влили у частини за час зимового наступу... 150 тисяч на навчанні, але їх не введуть у бій раніше осені. У Росії зараз немає великих резервів. Якщо вдасться втягнути їх у бій, то далі фронт буде проломлений... Росії українців буде зупинити нічим. Битва зараз закручується на повну... Залужний має намір спочатку змусити росіян ввести у бій резерви, а коли вони закінчаться, битва буде програна", - констатував Чернишевський.

Раніше боєць ЗСУ поділився інсайдом про контрнаступ на Південному фронті.

Ми також писали, що експерти озвучили чотири сценарії підсумків контрнаступу ЗСУ.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.


ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Чернышевский

Останні новини