6 червня 2023, 19:17

"Два тижні тому стало зрозуміло, що Каховську ГЕС підірвуть", – Роман Світан

Російські війська два тижні тому почали підготовку до наслідків підриву Каховської ГЕС, запевняє Роман Світан.

"Два тижні тому стало зрозуміло, що Каховську ГЕС підірвуть", – Роман Світан

Рішення Москви про підрив греблі Каховської гідроелектростанції (ГЕС) не було спонтанним. Його ухвалили ще два тижні тому, а весь цей час велася підготовка.

Про це розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан в інтерв'ю журналістці Юлії Латиніній.

За його даними, два тижні тому росіяни почали активно мародерити в Олешках, що на лівому березі Дніпра. З населеного пункту гарячково вивозили всі цінні речі, зокрема, техніку й обладнання. А 2-3 дні тому така сама активність окупантів була помічена у тих населених пунктах лівобережної Херсонщини, які потенційно потрапляли під затоплення.

Загалом, з його слів, армія Путіна цим екоцидом намагалася зірвати великий наступ України на Крим.

"Ухвалили рішення, найімовірніше, обираючи з двох зол менше. Було 2 проблеми у росіян. Після підриву лівий берег змиває все, що вони там набудували, всі їхні мінні поля, щонайменше дві лінії оборони топиться... А на третій лінії стоятимуть по пояс у воді в окопах військовослужбовці. Це одне зло. Але якби вони не підірвали цю станцію, думаю, найближчим часом українські війська, які вже перебували на кількох островах на південь від Херсону, могли піти у наступ із Кінбурнської коси вздовж берега моря на Армянськ. Там трохи більше ніж 70 км, два танкових переходи, за тиждень могли б пройти... За кілька тижнів наші війська вже б були у Криму", - розповів Світан.

Таким чином росіяни пожертвували своїми позиціями на Південному фронті у відчайдушній спробі утримати Крим.

Експерт звернув увагу на те, що паралельно з втечею окупантів з Олешок почала надходити інформація про мінування заводу "Кримський титан" на півночі Криму. Це, на його думку, був план "Б" росіян.

"Якби у них не вийшло підірвати Каховську ГЕС, вони б перекривали підривом "Кримського титану" візит ЗСУ до Криму з боку Перекопу", - повідомив полковник ЗСУ.

Раніше у Міноборони України назвали 2 причини, навіщо росіяни підірвали Каховську ГЕС.

Ми також писали, що перед підривом Каховської ГЕС росіяни підняли рівень води до рекордного.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.


ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Роман Свитан

Останні новини