17 вересня 2022, 14:01

"Просто нереально", – Світан повідомив про провал операції ЗС РФ щодо руйнування дамби у Кривому Розі

Російській армії не вдасться зруйнувати гідротехнічні споруди у Кривому Розі, запевнив Роман Світан.

"Просто нереально", – Світан повідомив про провал операції ЗС РФ щодо руйнування дамби у Кривому Розі

Останні три дні по гідротехнічним спорудам Кривого Рогу регулярно прилітають російські ракети "Кинжал" і "Х-101". Росіяни, ймовірно, цією операцією планували зірвати контрнаступ ЗСУ у районі Давидова Брода, але прорахувалися.

Про це в інтерв'ю російській журналістці Юлії Латиніній розповів полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Роман Світан.

Він зазначив, що у Кривому Розі не одна дамба, а цілий каскад гідротехнічних споруд, для їх руйнування у російській армії немає здібностей і можливостей.

"Ракетами цю дамбу зруйнувати неможливо, як будь-яку дамбу, яка є на території України. Вони розраховані якраз на приліт такого рівня ракет... Виконати це завдання вони просто не в змозі. Дамбу можна підірвати, тільки підтягнувши кілька "КамАЗів" тротилу... Це просто нереально. Але завдає певної шкоди, потрапляючи по замкам", - розповів Світан.

Він зазначив, що російські ракетники не вирізняються професіоналізмом, а ракети з високою точністю - завдяки цьому пошкодження не такі серйозні, як могли бути.

Загалом, за даними військового, Росія ударами по Кривому Рогу вирішувала два завдання. По-перше, вона хотіла насолити українцям, які продовжують опір. А по-друге, намагалася зірвати контрнаступ ЗСУ на Каховку. Вийшло лише перше. Справа у тому, що восени Інгулець не такий повноводний, як навесні. Підняти воду критично росіянам не вдалося.

"Військове завдання - підняти воду, створити ефект великої води… у річці Інгулець у районі Давидова Брода, де створено хороший плацдарм, щоб вийти на Каховку. Українські війська там проводять контрнаступальні дії. Через річку Інгулець є кілька понтонних переправ… Це розширення плацдарму на південь від Давидова Брода для росіян дуже небезпечно, особливо для північного правобережного херсонського угруповання. Вихід на південь від Берислава… відріже та притисне до Каховського водосховища росіян. І далі там або здаватися у полон, або знищення. Іншого варіанту немає. 10 км Каховського водосховища вони не перепливуть", - пояснив Світан.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що в ISW озвучили причину, через яку окупанти завдали удару по дамбі у Кривому Розі.

Ми також писали, що Зеленський у відповідь на спробу РФ затопити Кривий Ріг пообіцяв агресорові "справедливу відповідь".

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!

Автор: Сеть

Останні новини