10 січня 2022, 17:33

Кремль провалив план і спровокував розширення НАТО

Спроби Росії вплинути на процес розширення НАТО не тільки не виправдали себе, але й прискорили його, роблячи неминучим перехід тих, хто сумнівається, під його захист.

Кремль провалив план і спровокував розширення НАТО

Нещодавно прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін нагадала про право країни вступити до Північноатлантичного Альянсу для безпеки. Поки що фінська сторона заявляє про таку ймовірність, проте держава вже активізувала оборонну співпрацю з ЄС і має намір її розширювати.

До цього Гельсінкі не приховували своїх намірів, проте останні дії Кремля змусили Фінляндію ще більше замислитися над безпечним майбутнім. Президент країни Саулі Нііністе заявив, що вимоги Росії про гарантії безпеки турбують ЄС, оскільки суперечать порядку забезпечення європейської безпеки, що склався.

Телеграм-канал "Кремлевский мамковед" вважає, що повернення до теми "блокового" протистояння стало результатом провальної зовнішньої політики Росії та плановим заходом, який дає Кремлю моральне право цементувати вертикаль влади на тлі певної зовнішньої загрози.

"Путіну не вдалося не лише заблокувати розширення НАТО, фактично Кремль самостійно підштовхує Альянс до нового ренесансу та дає додаткові аргументи для розширення", – впевнені автори каналу.

Останнім часом Росія потрапила у стратегічно непривабливе становище, маючи перспективу перестати бути реальною загрозою та серйозним гравцем на політичній арені. РФ дрейфує у бік потішного "лякала" для військових бюджетів, що збільшуються. У зв'язку з цим НАТО не має підстав прислухатися до ультиматумів Москви та приймати її пропозиції.

Як повідомлялося раніше, 9 січня перед початком стратегічно важливих переговорів між РФ і НАТО заступник голови МЗС РФ Сергій Лавров рекомендував Альянсу збирати "манатки" та вирушати до кордонів 1997 року.

Держсекретар США Ентоні Блінкен нагадав Росії, що саме її агресивна зовнішня політика змусила НАТО замислитися про розширення на схід до кордонів РФ.

Крім того, Білий дім попередив про можливість провокацій із боку російської пропаганди під час переговорів.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Сеть

Останні новини