17 грудня 2021, 09:39

Майкл Макфол: "Путін боїться не розширення НАТО, а України"

Насправді Кремль не боїться розширення НАТО на Схід, упевнений Майк Макфол.

Майкл Макфол: "Путін боїться не розширення НАТО, а України"

Розширення НАТО на Схід не є загрозою для Росії, що у Кремлі чудово розуміють. Влада РФ боїться зовсім іншого.

Про це у своєму мікроблозі на Twitter написав впливовий американський політолог, професор Стенфордського університету та колишній посол США у Росії (2012-2014) Майкл Макфол, передає Діалог.UA.

"Путін побоюється української демократії, а не розширення НАТО", - заявив дипломат.

Він висловив упевненість, що жодні гарантії невступу України до Північноатлантичного альянсу не змусять президента РФ Володимира Путіна "зупинити кампанію з підриву української демократії та суверенітету".

Варто зазначити, що останнім часом Кремль стурбувався можливим розширенням НАТО на Східну Європу. Особисто Путін 30 листопада назвав "червоною лінією" можливу появу військової інфраструктури Альянсу на території України.

Більше того, на останніх відеопереговорах із американським колегою Джозефом Байденом на початку грудня Путін вимагав від нього письмових гарантій, що Україну не візьмуть до НАТО.

Аналогічну вимогу він озвучив британському прем'єр-міністрові Борису Джонсонсу. Він зажадав від Заходу негайних переговорів щодо членства України у НАТО.

Генсек Альянсу Йєнс Столтенберг, коментуючи вимогу Путіна, наголосив, що він не має права диктувати іншим країнам свою волю.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що для Кремля "червоною лінією" є не вступ України до НАТО, а її благополуччя, вважає політик Леонід Гозман.

Ми також писали, що Росія загрожує НАТО та США "військовою відповіддю", якщо не будуть виконані її вимоги.

Автор: Сеть

Останні новини