14 березня 2024, 07:00

Нафтова галузь Росії приречена: 2 причини, чому РФ уже програла паливну війну Україні

Україна ударами БПЛА добиває залишки нафтової галузі РФ, не добитої західними санкціями.

Нафтова галузь Росії приречена: 2 причини, чому РФ уже програла паливну війну Україні

Україна масовано атакує нафтопереробні заводи (НПЗ) Росії своїми БПЛА, виводячи з гри нафтову галузь країни-агресора. Протидіяти цьому у РФ не виходить.

Ситуацію прокоментував у своєму блозі офіцер Армії оборони Ізраїлю, військовий оглядач Ігаль Левін.

Тільки за останні дві доби Україна на 12 % обвалила потужності російського перероблення нафти, вдаривши по найбільших НПЗ противника, та, судячи з усього, це тільки початок.

Левін звернув увагу на те, що у РФ переважна більшість НПЗ розташована саме в європейській частині країни. Річ у тім, що будівництво здійснювалося за часів СРСР і було заточене під експорт нафтопродуктів на ринок Європи. Завдяки цьому більшість нафтозаводів РФ сьогодні розташовується приблизно у 1000-кілометровій зоні від України, а це значить, що українці цілком можуть дістати до них своїми ударними дронамі, що і демонструють останніми місяцями.

Москва чудово усвідомлює, що саме НПЗ є першими цілями для атак українських БПЛА. Попри це, захистити заводи вона не у змозі. ППО РФ показала свою повну профнепридатність у перехопленні дронів біля ключових енергетичних об'єктів країни.

Ще однією причиною того, що нафтова галузь Росії приречена, є технічна відсталість агресора. Через санкції Росія виявилася відрізаною від західних технологій, зокрема у сфері перероблення нафти. Чутливе та дороге обладнання НПЗ, пошкоджене українськими атаками, замінювати нічим.

"НПЗ Росії модернізовані за допомогою західних технологій - американських, англійських, голландських, німецьких... А російські НДІ лише злегка підрихтовували іноземну документацію під болотні російські ГОСТи. Самих же проєктів ніхто не робив приблизно з 60-х років, а нечисленні заводи з виробництва нафтопереробного устаткування, які робили за цими проєктами ті самі ректифікаційні колони, з 14-го року розвалилися через те, що західні ліцензіари пішли, а також через санкції. Робити нові установки елементарно нікому", - розповів Левін.

Раніше Ауслендер сказав, що буе новою метою України після розгрому НПЗ Росії.

Також після прильоту БПЛА по Рязанському НПЗ Московський регіон може зіткнутися з дефіцитом палива.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

Автор: Игаль Левин

Останні новини