22 вересня 2023, 13:25

У Єревані "дивні" опозиціонери вимагають відставки Пашиняна: за якими ознаками тут видно "вуха Кремля"

Мітингувальники у столиці Вірменії вимагають негайної відставки прем'єр-міністра Пашиняна через нібито "здачу" Нагірного Карабаху.

У Єревані "дивні" опозиціонери вимагають відставки Пашиняна: за якими ознаками тут видно "вуха Кремля"

У Єревані протестувальники перекрили відразу кілька вулиць, їхня ключова вимога - відставка чинного прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна. Активісти заявляють, що саме він нібито "здав" Карабах, водночас абсолютно ігноруючи той факт, що Росія, яку раніше вважали союзником Єревану, жодним чином цьому не завадила та навіть не засудила, передає Діалог.UA.

ЗМІ пишуть, що мітингувальники перекрили в Єревані проспект М'ясникяна та вулицю Сарьяна, причому останню вже нібито розблокували.

Крім того, вірменська поліція провела низку затримань. Пишуть, що затримано опозиційного політика, ексдепутата Андраніка Теваняна, який раніше закликав до блокади будівлі уряду.

Також відомо, що під час мітингу опозиція закликала перекрити вулиці Єревану від самого ранку та робити це до усунення Нікола Пашиняна з посади.

Цікаво, що на цьому мітингу всю провину за програш у Карабасі покладають виключно на Пашиняна.

Варто зазначити, що останніми днями в Єревані відбувалися різні мітинги, водночас далеко не всі протестувальники в усьому звинувачують свого прем'єр-міністра. Багато хто з вірменських активістів вимагають від своєї влади порвати відносини з Москвою, наголошуючи, що саме Росія нацьковує два народи та несе відповідальність за ситуацію у Карабасі. Але ці протестувальники здебільшого збираються біля російського посольства. Крім того, багато протестувальників якраз не вимагають відставки Пашиняна, оскільки знають, що той нещодавно висловив жаль з приводу того, що Вірменія понадіялася на Росію. Тобто частина активістів якраз солідарна з Пашиняном у тому питанні, що від "братньої опіки" Москви треба якраз іти. І ці ж люди прямо на мітингах у Єревані засуджують Путіна та розв'язану війну проти України.

Що стосується сьогоднішнього пікету урядових будівель у Єревані, то тут ситуація інша. Сама присутність тут Андраніка Теваняна та його однодумців свідчить про те, що вони можуть діяти за вказівкою "старших партнерів" із Кремля. Річ у тім, що Теванян доволі лояльний до Кремля та жодного разу не виступив ні проти нападу РФ на Україну, ні, тим паче, проти присутності російських "миротворців" у Карабасі (навіть навпаки, він усіляко підтримував перебування військових РФ на цій території).

Крім того, Теваняну, який так запекло виступає за відставку Пашиняна, належить такий вислів: "Загрози війни немає. Війна в Арцаху - це війна проти Росії та Ірану, війна проти Вірменії". Таким чином, цей так званий "опозиціонер" позиціонує Вірменію як союзника не тільки РФ, а й Ірану.

Цілком зрозумілі його плани: зараз Теванян, використовуючи ситуацію у Карабасі як привід, хоче усунути законно обраного Пашиняна, сам захопити владу та повернути Вірменію у сферу впливу Кремля.

Нагадаємо, 20 вересня Баку оголосив про завершення одноденної військової операції в Карабасі та повне відновлення суверенітету азербайджанської держави.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян висунув претензії Росії за незадовільну роботу у Карабасі.

Автор: Редакция Диалог.UA

Останні новини