12 травня 2023, 14:02

Між вежами Кремля розгорівся конфлікт через УПЦ МП – джерело

У Кремлі розгорілася суперечка про те, що робити з парафіями УПЦ МП на окупованих територіях України, повідомляє Соня Кошкіна.

Між вежами Кремля розгорівся конфлікт через УПЦ МП – джерело

Кремлівські "вежі" сваряться з приводу того, приєднувати чи ні до Російської православної церкви (РПЦ) парафії Московського патріархату (УПЦ МП) на окупованих територіях України.

Деталі скандалу розкрила у Facebook 12 травня українська журналістка Соня Кошкіна.

З її слів, конфлікт виник між главою адміністрації президента РФ Антоном Вайно та його першим заступником Сергієм Кирієнком. Вайно вимагає, щоб усі парафії УПЦ МП на захоплених територіях офіційно були визнані частиною РПЦ. Кирієнко проти такого сценарію, оскільки розуміє, що скоро ці землі повернуться під контроль України.

"Зараз конфлікт розгорнувся навколо бердянських єпархій. За логікою Вайно, якщо їхні представники "присягнуть" Кирилу, це покаже "правильний приклад" іншим "колегам". Кирієнко оцінює ситуацію більш прагматично, розуміє: вже скоро українські землі будуть звільнені, тому навіщо "палити" агентів у рясах, за ними ж точно прийде СБУ. Не виключає, що на допитах усе "зіллють". А для чого РПЦ такий іміджевий удар", - розповіла журналістка.

Вона звернула увагу на втечу в Європу через територію РФ бердянського митрополита УПЦ МП Єфрема. Це наслідок цього конфлікту, запевняє вона.

"Він спочатку пообіцяв Кирилу попроситися під омофор, а потім передумав і зробив ноги", - розповіла Кошкіна.

Зараз, за її словами, колеги втікача Єфрема шлють до Москви листи з проханням приєднати їх до РПЦ.

Вона не сумнівається, що патріарх РПЦ Кирило у відповідь на цей лист забере до себе бердянські парафії. І УПЦ МП з її керівником Онуфрієм уже традиційно заплющать очі на такий "віджим" своєї власності, підтвердивши тим самим свою залежність від Москви.

"За перехід до ПЦУ одразу ж заборона у служінні, а до РПЦ можна, переходьте ще", - зазначила Кошкіна.

Раніше поп РПЦ публічно закликав бити по українцях "Солнцепеками".

Ми також писали, що у РПЦ дали настанову солдатам, як "православно" бити по українцях "Градом".

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.


ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Соня Кошкина

Останні новини