24 грудня 2022, 10:58

На Росію чекає потужна хвиля сепаратизму: перший "ніж у спину" встромить Татарстан – експерти

У Росії будуть два президенти до 2025 року, всупереч Федеральному закону та бажанню Москви.

На Росію чекає потужна хвиля сепаратизму: перший "ніж у спину" встромить Татарстан – експерти

У Татарстані намічається демарш. Черговий ніж у спину московському начальству прилетів тепер уже не від дружньої республіки СНД, а від тієї, що входить до РФ.

Ще рік тому Держдума, всупереч думці Казані, вирішила, що президент у Росії тільки один. Але ще через рік Держрада Татарстану все-таки вирішила зберегти у Конституції РТ цю посаду за Рустамом Мінніхановим до 2025-го - пізніше, ніж закінчується термін Путіна. Після цього у Татарстані з'явиться "раїс" - арабське запозичення з тим самим значенням, тобто до 2025 року у Росії будуть два президенти. Така ситуація пов'язана з ослабленням Путіна та зростанням сепаратизму в суб'єктах РФ.

Про те, як політологи й експерти оцінюють цей демарш, написав ТГ-канал "Можем объяснить".

"Думаю, вони (еліти Татарстану) дивляться у майбутнє. У недалекому майбутньому на Росію чекає потужна хвиля сепаратизму... Путін слабшає, і вони це теж відчувають", - каже колишній спічрайтер Путіна політолог Аббас Галлямов.

"Те що Татарстан стільки часу тягнув (з перейменуванням вищої посадової особи), теж показово, тому що центр (Москва) з Татарстаном нічого зробити не може... Республіка номінально виконує вимоги центру, але робить це максимально неспішно та з особливим цинізмом", - вважає політолог Олександр Кинєв.

"У ситуації бардаку, що відбувається, це є максимально серйозним. Ні у кого, крім Татарстану, немає сил на такі демарші", - каже Леонід Гозман. На його думку, тенденція до дезінтеграції продовжиться й надалі, а ймовірність того, що Росія залишиться у тих самих кордонах, невелика, пророкує Гозман.

Раніше Береза повідомив про початок у РФ сепаратистських процесів, на які він дуже чекав.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Сеть

Останні новини