10 лютого 2022, 15:18

Вчора Росія без оголошення війни Україні розпочала акт агресії: потрібна термінова реакція – Войцицька

Дії Росії заблокували порт Одеси до 19 лютого, що фактично є економічною блокадою України.

Вчора Росія без оголошення війни Україні розпочала акт агресії: потрібна термінова реакція – Войцицька

Росія перейшла до прямої агресії проти України без оголошення війни, фактично заблокувавши роботу українських портів. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомила колишня депутатка, економіст Вікторія Войцицька. За її словами, артилерійські та ракетні навчання Росії фактично виключать можливість безперебійного судноплавства у значній частині Чорного й Азовського морів.

"Акт агресії Росії без оголошення війни – речі треба називати своїми іменами! Відповідно до Резолюції ООН 3314 – дефініція/визначення агресії: блокада портів або берегової лінії однієї держави військовими силами іншої держави попри оголошення (або відсутність оголошення) війни є актом агресії", – заявила вона.

Войцицька наголосила, що Україна уважно стежить за діями РФ у Чорному й Азовському морях, оскільки вони відповідно до Резолюції ООН класифікуються як акт агресії Росії проти України та можуть призвести до блокади країни.

Економіст зазначає, що під виглядом навчань РФ фактично заблокувала безперебійну роботу судноплавства у значній частині Чорного й Азовського морів:

1) комерційні кораблі не братимуть на себе ризики перебування у зонах підвищеної небезпеки. Нагадаю, нещодавно низка провідних європейських авіаперевізників прийняла рішення не залишати свої екіпажі на ніч у зв'язку з "поточною політичною ситуацією в Україні". Аналогічно, керуючись міркуваннями про безпеку екіпажів судів, судновласники навряд чи захочуть наражати їх на зайвий ризик;

2) для великих суден немає фарватеру для проходження у, наприклад, порт Одеси за умови проведення навчань у тих зонах, що вказані на мапі. Економічна блокада наших портів може спричинити енергетичну блокаду. Про це напишу згодом. Дуже сподіваюся на оперативну реакцію наших партнерів на виклики, що виникають внаслідок поточних дій Росії у Чорному й Азовському морях”, – наголосила вона.

На період із 13 по 19 лютого Росія оголосила більшу частину акваторії Чорного й Азовського морів небезпечними для плавання: на цей період плануються військові навчання із застосуванням артилерійського вогню.

Нагадаємо, Росія пішла на морську блокаду Азово-Чорноморського регіону під виглядом військових навчань.

Автор: Сеть

Останні новини