10 січня 2022, 19:01

ЗМІ назвали наступну країну СНД після Казахстану, де РФ може "влаштувати" кризу

Всього дві країни СНД досі зберігали економічну та політичну незалежність від Москви.

ЗМІ назвали наступну країну СНД після Казахстану, де РФ може "влаштувати" кризу

У соціальних мережах назвали наступну країну, яка може стати точкою політичного протистояння за участю Росії та її Збройних сил. Телеграм-канал "Толкователь" зазначає, що до останнього часу лише дві країни колишнього СРСР у Середній Азії зберігали економічну незалежність від Росії.

При цьому низка азійських республік через велику кількість трудових мігрантів дуже залежить від Москви.

"У Росії стосовно Середньої Азії точно залишилася важлива функція від СРСР – годівля нових республік. За оцінкою журналу The Economist, розмір субсидій загальносоюзного уряду наприкінці існування СРСР становив 44% бюджету Таджикистану, 42% Узбекистану, 36% Киргизії, 23% Казахстану, 21% Туркменістану.

У перших трьох республік зараз непряме годування Росією через перекази заробітчан", – зазначено у повідомленні.

При цьому лише дві країни Казахстан і Туркменістан до останнього часу зберігали економічну та політичну незалежність від Москви. У зв'язку з гострою політичною кризою та новою роллю Росії Казахстан фактично втрачає повну політичну самостійність, потрапляючи у залежність від Кремля.

Телеграм-канал наводить дані посла Росії у Таджикистані Ігоря Лякіна: "У Росії, за офіційними даними, перебуває близько 1 мільйона трудових мігрантів із Таджикистану. Загальний обсяг їхніх переказів до Таджикистану за минулий рік становив 2,5 мільярда доларів, що становить 35-37% ВВП республіки".

Таким чином, Таджикистан, Киргизія й Узбекистан міцно прив'язані до Росії економічно. Будь-які ускладнення з гастарбайтерами, їх приїзд назад на батьківщину просто відразу обрушить усі три країни, зазначають автори.

"А ось Казахстан і Туркменія після розвалу СРСР стали економічно незалежними від Росії, в т. ч. і від годівлі, тому якщо і справді Росія зібралася розширювати "життєвий простір", то наступною країною з "масовими заворушеннями мамбетів" слід чекати Туркменію, тим більше, що це велика газовидобувна країна з експортом до Китаю. І якщо Росія зараз через Казахстан вирішила перетиснути інтереси Китаю та Туреччини у Середній Азії, то туркмени  найкращий варіант для цього", – зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 5 січня звернувся до ОДКБ із проханням ввести у республіку "миротворців". До цього він назвав протести у країні "актом зовнішньої агресії".

Організація оперативно відповіла згодою, направивши до Казахстану понад 3 тис. військових, які будуть залучені до охорони стратегічної інфраструктури республіки.

9 січня сили ОДКБ завершили розгортання у Казахстані. Командування "миротворчим контингентом" повідомило, що військові залишаться у республіці до "повної стабілізації ситуації".

Автор: Сеть

Останні новини