23 листопада 2021, 11:43

"Це хороша новина, але Путін усе псує", – Фурса розповів про важливе для України рішення

МВФ повідомив хорошу для України новину, яку може перекреслити загроза вторгнення російської армії.

"Це хороша новина, але Путін усе псує", – Фурса розповів про важливе для України рішення

Сьогодні зранку інформаційні агентства повідомили про позитивне для України рішення з боку МВФ виділити Києву другий транш кредиту у розмірі $700 мільйонів, продовживши дію програми співпраці до літа 2022 року.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив економіст й інвестиційний банкір Сергій Фурса, наголосивши, що хороша новина для економіки України на фінансових ринках повністю нівелюється загрозою російського вторгнення.

"Що таке "краще пізно, ніж ніколи"? Це Україна отримує другий транш програми МВФ (700 млн доларів) і продовжує дію самої програми до червня 2022 року. Ми мали отримати цей транш у вересні 2021 року. Але краще пізно, ніж ніколи.

Це хороша новина", - наголосив він.

За його словами, у будь-який інший час ринок би позитивно відреагував на цю новину, а ціни українських єврооблігацій зросли б, що дозволило б Міністерству фінансів України вийти на зовнішні фінансові ринки та залучити єврооблігації для розвитку економіки під більш вигідний відсоток.

Проте дії російської влади, яка концентрує великі армійські підрозділи та бронетехніку на східному кордоні України, нівелює позитивний ефект важливого для Києва рішення МВФ.

"Але божевільний Путін на наших кордонах усе псує. І "експортери хаосу" не дають імпортувати цивілізацію, правила гри та фінансову стабільність в Україну та розлякують інвесторів, які переоцінюють у моменті ризики дефолту України", - наголосив він.

Економіст наголосив на низьких темпах економічних і політичних реформ, а також критичну залежність України від військової та політичної допомоги Сполучених Штатів у ситуації різкого збільшення загрози російського вторгнення.

При цьому Фурса окремо відзначив дивовижну для нього позицію частини українців, які люблять Путіна на тлі заяв представників влади РФ про готовність розпочати силову операцію проти України.

"Цікаво, що коли голови Путіна, які говорять, розмірковують про те, що непогано було б експортувати трохи хаосу в Україну, у самій Україні є люди, які люблять Путіна.

Це дуже чудова історія", - зазначив він.

Раніше Кирило Шевченко заявляв, що у 2021 році Україна може розраховувати на три транші МВФ на загальну суму $2,2 млрд (понад 60 млрд грн), то зараз має більш стримані прогнози. Він вважає, що країна може отримати не більше ніж 2 транші.

Навіть якщо ці гроші не надійдуть до України, дефіцит бюджету, на думку голови НБУ, можна буде закрити випуском валютних облігацій держави – євробондів. Крім цього, МВФ анонсував додаткову емісію Спеціальних прав запозичення (SpecialDravingRights, SDR) у розмірі $650 млрд.

Автор: Сергей Фурса

Останні новини